Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές της ΕΕ 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά στις εξαγωγές, τον Ιανουάριο του 2023, η ΕΕ εξήγαγε κυρίως παρασκευάσματα δημητριακών και προϊόντα άλεσης (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, +28% από έτος σε έτος).
Οι εξαγωγές σιτηρών ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι (+4%), φθάνοντας τα 1,1 δισ. ευρώ. Χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τα σιτηρά έφτασε τα 619 εκατ. ευρώ εκείνο τον μήνα.
Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν επίσης υψηλότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2022 (+19%) φθάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στο τυρί και τις γαλακτοκομικές σκόνες.
Εισαγωγές
Τον Ιανουάριο του 2023, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή εισαγωγών για την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών εισαγωγών.
Η Ουκρανία έγινε η δεύτερη πηγή εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ εκείνο τον μήνα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 16%, φτάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ. Αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, οι εισαγωγές σιτηρών της ΕΕ από την Ουκρανία μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε αξία 608 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr