Η εξαρτημένη από τα μακροοικονομικά προσέγγιση της ΕΚΤ σημαίνει ότι η όποια άποψη σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους τέσσερις μήνες μπορεί εύκολα να αλλάξει. Παρόλα αυτά, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από τους κόλπους του δ.σ. εικάζουν ότι δύο περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή τέτοιες συζητήσεις γίνονται κατ΄ιδίαν.
Αυτό θα σήμαινε μια πιθανή τρίτη κίνηση όταν οι αξιωματούχοι θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 3,25%. Μέχρι τότε, θα έχουν δει δύο ακόμη σειρές προβλέψεων, τέσσερις περαιτέρω μετρήσεις για τον πληθωρισμό και μια άλλη τριμηνιαία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό.
Με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να απέχει ακόμη ένα μήνα, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αφήνουν όλα τα σενάρια ανοικτά ως προς την πορεία του κόστους δανεισμού. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία αίσθηση εμπιστοσύνης ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης βρίσκοται κοντά σε μία παύση.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ανεβάζει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% έως τον Ιούλιο. Η Danske Bank είναι μεταξύ των λίγων που προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 4% το Σεπτέμβριο.
Η πιο ηχηρή νύξη μέχρι τώρα από μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ έγινε τις τελευταίες ημέρες από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, τον Μάρτιν Κάζακς, ο οποίος είπε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα σταματήσει τον Ιούλιο.
«Έχουμε να καλύψουμε ακόμη κάποιο έδαφος και θα χρειαστούν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».
Την άποψή του μοιράζονται και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι κλίνουν προς μία πιο επιθετική πολιτική.
Ακόμη ένα «γεράκι», Πέτερ Καζίμιρ, είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι αναμενόταν. Στο άλλο άκρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, αρνήθηκε να δεσμευθεί σε ένα τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αρνήθηκε να δηλώσει πόσο ακόμη θα αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις – προειδοποίησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Nikkei της Ιαπωνίας ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι υπερβολικά υψηλές για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους.
Η ΕΚΤ δεν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «αρκετό ανοδικό μομέντουμ» στις τιμές.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ βλέπουν τις πιέσεις να αποκλιμακώνονται με πιο αργό ρυθμό, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο 2,2% φέτος και στο 2,1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr