Στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύεται σήμερα – Ημέρα του Συμβουλίου της Ευρώπης – η Γενική Γραμματέας λέει ότι τα πρότυπα του Οργανισμού πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε πτυχή της ζωής των Ευρωπαίων. Τόνισε επίσης τον βαθύ αντίκτυπο της βίαιης, παράνομης και συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας προκάλεσε εξαιρετικά δεινά: εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εκατομμύρια πρόσφυγες, φρικτές ιστορίες βασανιστηρίων, βιασμών και απωλειών. Λαχταρούμε για μια επιστροφή στην ειρήνη: μια βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη».
Η έκθεση, με μια πρώτη ενότητα που εξετάζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία των δημοκρατικών θεσμών και μια δεύτερη ενότητα που εστιάζει στην ποιότητα του δημοκρατικού περιβάλλοντος, επισημαίνει προκλήσεις όπως:
-αυξημένη βία κατά δημοσιογράφων, χρήση παρακολούθησης για τον εντοπισμό και τον εκφοβισμό τους και τακτικές που κυμαίνονται από κράτηση έως στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) για την αποτροπή δημοσιογράφων ερευνητών και άλλων από το να κάνουν τη δουλειά τους.
-νέοι νόμοι και η κατάχρηση των υφιστάμενων για τον περιορισμό της κοινωνίας των πολιτών, με δημόσιες διαδηλώσεις εσφαλμένα χαρακτηρισμένες ως επικίνδυνες, υπερβολική βία κατά διαδηλωτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς περιορισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια και τη χρήση του νομικού συστήματος να υπονομεύσει την πολιτική αντιπολίτευση·
-ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η ρητορική μίσους συνεχίζει να αναπτύσσεται, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός Διαδικτύου, στοχεύοντας συχνά γυναίκες και μια σειρά από μειονότητες και ευάλωτες ομάδες.
Κατέληξε, σημειώνοντας ότι, αυτές οι αρνητικές τάσεις δεν συναντώνται παντού και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν επίσης θετικές εξελίξεις σε ορισμένα κράτη μέλη.
Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από πηγές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως εκθέσεις παρακολούθησης, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκθέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, εκθέσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (γνωστή ως «Βενετία Επιτροπή») και άλλα.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr