Ειδικότερα, ο ιταλός τραπεζίτης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel υποστήριξε πως «τα γεωπολιτικά σοκ μπορούν να προκαλέσουν μεταβλητότητα στον πληθωρισμό, με κίνδυνος διάχυση της», προσθέτοντας ότι ενδεχόμενες διαφορετικές ταχύτητες στην οικονομία μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
«Η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας έχει, για παράδειγμα, διαταράξει τις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, με σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό» συνέχισε ο Ιταλός τραπεζίτης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξήγησε ότι οι προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από ξένους παράγοντες, σε ορισμένες χώρες, θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας και περικοπή της ζήτησης.
«Οι κεφαλαιακές ροές και οι χρηματοδοτικές συνθήκες επίσης θα επηρεαστούν» έσπευσε να συμπληρώσει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αλλαγής του εργατικού δυναμικού.
«Αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης, αλλαγές στις σχέσεις καθορισμού του μισθού, αυξήσεις στις αποδοχές μακροπρόθεσμα» είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες.
«Η εξελισσόμενη φύση της παγκοσμιοποίησης δύναται να επιδράσει τη φύση των επιτοκίων» κατέληξε ο Πανέτα, ο οποίος κατά παράδοση τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr