Τα ευρήματά μου ήταν ανατριχιαστικά, τόνισε:
Στην Antakya, το 80 τοις εκατό των κτιρίων έχει καταστραφεί. Ο πρώτος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ οι άνθρωποι κοιμόντουσαν. Ήταν ταυτόχρονα τρομακτικό και αποκαλυπτικό. Σήμερα, πολλοί επιζώντες έχουν φύγει. Παραμένουν κυρίως ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Moutquin συναντήθηκε με υπηρεσίες διάσωσης, ΜΚΟ, τοπικές αρχές και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Ο εισηγητής τόνισε ότι οι συνέπειες του σεισμού θα γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουμε συλλογικά από αυτή την καταστροφή, η οποία είναι η χειρότερη εδώ και έναν αιώνα, σε ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Ως εκ τούτου, κάλεσε για αυξανόμενη και συνεχή τεχνική συνεργασία και βοήθεια στις πληγείσες περιοχές: «Η αλληλεγγύη μπορεί να χαρακτηριστεί από την αύξηση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και πόλεων στις πληγείσες επαρχίες, ειδικά μέσω της αδελφοποίησης».
Για τον εισηγητή, το δικαίωμα σε ένα ασφαλές περιβάλλον πρέπει να συνδυάζεται με το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στην Ευρώπη. Θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16-17 Μαΐου στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία).
Η έκθεση του κ. Moutquin θα συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση κατά την επόμενη περίοδο συνόδου της στο Στρασβούργο, στις 24-28 Απριλίου 2023.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr