Αυτήν την εβδομάδα υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ζελένσκι, επικαλούμενος τη νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και άλλες εκφράσεις διεθνούς υποστήριξης.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την εισήγησή της να προσκληθεί επισήμως η Ουκρανία να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών ψήφισμα, προτείνοντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) στο Βίλνιους να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αναφέρεται συχνά από το Κρεμλίνο ως ένας από τους λόγους για την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Πέρυσι ο Ζελένσκι άσκησε πιέσεις για ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας πως η Ουκρανία θα τύχαινε προνομιακής μεταχείρισης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν την προοπτική, δεδομένου ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία είναι η μη εμπλοκή της σε διεθνείς συγκρούσεις.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε ξανά χθες το βράδυ έκκληση σε κυβερνήσεις που δεν έχουν αποστασιοποιηθεί ακόμη από τη Ρωσία, να υποστηρίξουν την πατρίδα του, υπογραμμίζοντας ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για οικουμενικές αξίες και κατηγορώντας παράλληλα τους εισβολείς για εγκλήματα πολέμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr