Εκτός όμως από το ΔΝΤ, το οποίο παρουσίασε μια σειρά από κινδύνους που μπορεί να κλιμακώσουν τις ανησυχίες, επενδυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America στην πρόσφατη τραπεζική κρίση, έκαναν λόγο για μια ομάδα «μη τραπεζών» οι οποίες απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τι είναι οι «μη τράπεζες» και ποιος ο κίνδυνος που προκαλούν
Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, ο όρος αναφέρεται σε χρηματοοικονομικές εταιρείες, που αν και δεν είναι τράπεζες προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτός ο κλάδος, φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλος, αφού σύμφωνα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), οι μη τράπεζες διαχειρίζονται στα λογιστικά βιβλία τους 239 τρισεκατομμύρια δολάρια με βάση στοιχεία του 2021, καλύπτοντας δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ενεργητικού.
Ύστερα από την κρίση του 2008 και αφού τα επιτόκια έπεσαν χαμηλά τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση, πολλοί αποταμιευτές και επενδυτές στράφηκαν στις μη τράπεζες σε μία προσπάθεια αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων.
Πλέον, λοιπόν, οι μη τράπεζες εκπροσωπούν περίπου το 144% του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ενεργητικού και όπως πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες εκτός των τραπεζών λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται στον ίδιο βαθμό ρυθμιστικής εποπτείας και διαφάνειας που υπόκεινται οι τράπεζες.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Κάποιοι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μη τράπεζες αυξάνονται όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, όπως και τώρα. Το μεγάλο μέγεθος του τομέα σημαίνει ότι τα προβλήματά τους θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στις παραδοσιακές τράπεζες μέσω πραγματικών και υποτιθέμενων διασυνδέσεων.
Παράλληλα, ένας από τους κινδύνους είναι η πιθανότητα μεγάλων πιστωτικών ζημιών. Σε έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο, η ΕΚΤ έκανε λόγο για «επίμονες αδυναμίες» συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων πιστωτικών ζημιών, σε περίπτωση που οι εταιρικοί πελάτες των μη τραπεζών αρχίζουν να πτωχεύουν εν μέσω οικονομικών πιέσεων.
Ο άλλος κίνδυνος πηγάζει από τη λεγόμενη «αναντιστοιχία ρευστότητας», που ισχύει στα οpen- ended fund, μία κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα open- ended funds επιτρέπουν σε νευρικούς επενδυτές να αποσύρουν ταχύτατα τα χρήματά τους, αλλά τα ίδια έχουν συχνά ρευστό συνδεόμενο με ενεργητικό που δεν μπορεί να πωληθεί το ίδιο γρήγορα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr