Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει η Goldman Sachs, η οποία παρουσιάζει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ζώνη του ευρώ ώστε να ανταποκριθεί σε μία νέα χρηματοοικονομική αναταραχή, όπως εκείνη του τελευταίου μήνα.
Εκτός από το «όπλο» της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, η οποία αναμένεται να πάρει τα ηνία σε περίπτωση μιας σοβαρής κρίσης, είτε μέσα από τα εργαλεία ρευστότητας, τα εργαλεία πιστωτικής χαλάρωσης αλλά και τέλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, η ευρωζώνη διαθέτει και άλλους τρόπους ώστε να ανταποκριθεί στις ενδεχόμενες προκλήσεις.
Ένας από αυτούς είναι η ασφάλιση καταθέσεων, η οποία χρηματοδοτείται σε εθνικό επίπεδο μέσω εισφοράς στις τράπεζες που προστατεύονται από αυτήν. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων δεν θα υπάρξει σύντομα, και κάτω από αυτές τις συνθήκες η προστασία των καταθετών θα συνεχίσει να ισχύει σε εθνικό επίπεδο.
Εργαλεία backstop
Καθώς τα εθνικά τραπεζικά συστήματα σε ολόκληρη τη ζώνη να παραμένουν εκτεθειμένα, η οικονομική αναταραχή θα μπορούσε να επιφέρει ένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Η Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικά εργαλεία backstop που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν παράλληλα.
Το πρώτο είναι το μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης (DRI) εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που στοχεύει στη στήριξη συστημικών τραπεζών που υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και δεν μπορούν να αντλήσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια, και όπου το κράτος δεν μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια.
Το δεύτερο, είναι Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), που αποτελεί τον κύριο χρηματοδοτικό μηχανισμό στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM). Ο SRM σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει μία κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χρεοκοπούμενων τραπεζών και να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της πιθανής χρηματοδότησης από τον ESM στις ίδιες τις τράπεζες, μαζί με τους επενδυτές και τους πιστωτές τους. Με την εισαγωγή του SRM και του SRF στη διαδικασία ίδρυσης της Τραπεζικής Ένωσης, το DRI μετατράπηκε σε μέτρο έσχατης ανάγκης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι η Ε.Ε. βασίζεται στην υποστήριξη ποικίλων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει περίπου 408 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική στήριξη για την περίοδο 2023-26 και αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με περίπου 165 δισ. ευρώ χρηματοδότησης του REPowerEU που θα πρέπει να διατεθεί στο επόμενους δύο μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr