Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε την αρχή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επίσης μίλησε για ευκαιρία διαλόγου, ενώ και ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν τείνει χείρα... συνεννόησης.
Μετά το... άνοιγμα Ερντογάν προς την Αθήνα για την «επίλυση προβλημάτων», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, συμπλήρωσε ουσιαστικά την οπτική της Τουρκίας.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έκανε λόγο για μηχανισμό αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης με την Ελλάδα ο οποίος είχε στηθεί πριν από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, που θεωρείται ότι άνοιξαν τον δρόμο για την περίοδο νηνεμίας που απολαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Καλίν πρότεινε η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους, γιατί η εμπλοκή τρίτων, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ζήτησε να ενισχυθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή και αυτήν την περίοδο επικρατεί ηρεμία, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση στο μέλλον. Επανέλαβε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά θέματα με την χώρα μας.
«Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε. Είναι καθήκον μας να λάβουμε προφυλάξεις», υποστήριξε.
Επιφυλακτική η Αθήνα
Ασφαλώς, η Ελλάδα παρακολουθεί με επιφυλακτικότητα την αναστροφή της τουρκικής στάσης, γνωρίζοντας πως όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι μετρημένες.
"Δεν είμαστε αφελείς", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να συμπληρώσει πως μέχρι τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, που θα γίνουν τον Μάιο, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μία μεριά δεν θέλει να κλείσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την Τουρκία, ωστόσο, από την άλλη μεριά ξέρει πως υπάρχουν παγίδες. Ο διάλογος πρέπει να μείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα και η ατζέντα δεν πρέπει να... ανοίξει πέρα από τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης).
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr