Όπως υποστηρίζουν, οι τρέχουσες δομές έχουν οδηγήσει σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και υψηλότερους φόρους στην εργασία σε σύγκριση με αυτούς του κεφαλαίου. Οι ακαδημαϊκοί και η κοινωνία των πολιτών μας έχουν προειδοποιήσει ξανά και ξανά για τις βαθιές ανισότητες που πηγάζουν από αυτό το σύστημα.
Όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα κερδίζουν κυρίως το εισόδημά τους μέσω της εργασίας τους, ενώ οι πλουσιότεροι στις κοινωνίες μας συγκεντρώνουν την περιουσία τους κυρίως μέσω των κερδών τους από την ιδιοκτησία κεφαλαίου.
Τονίζουν, ωστόσο, ότι στην ΕΕ, η φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών διαφέρει πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.
Αυτές οι ανισότητες μπορούν να οδηγήσουν στη φοροαποφυγή και στη μετατόπιση της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου, αντί να επιτευχθεί ο στόχος μιας πραγματικής αναδιανομής του πλούτου, που είναι η βασική αρχή της φορολογίας. Δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική ένωση κεφαλαιαγορών χωρίς ένα εναρμονισμένο πλαίσιο φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών.
Ρωτούν, λοιπόν, την Κομισιόν αν, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανισότητες, θα αναπτύξει ένα ομοιογενές πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη που δεν στρεβλώνει την ενιαία αγορά καθώς και αν, δεδομένης της δυνατότητας επίτευξης πραγματικής αναδιανομής του πλούτου μέσω της φορολόγησης του κεφαλαίου, θα αξιολογήσει έναν ελάχιστο φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών στην ΕΕ και θα καταστήσει τον ίδιο πόρο της ΕΕ;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr