Όπως αναφέρει, το 2022, πολλά κράτη μέλη επλήγησαν από σοβαρές ξηρασίες, που επηρέασαν την παραγωγή τροφίμων, τη βιομηχανική παραγωγή, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την παροχή πόσιμου νερού.
Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οι προοπτικές για το 2023 φαίνεται να είναι ακόμη λιγότερο ευοίωνες, με τις ενώσεις σε διάφορους τομείς να προβλέπουν τα χειρότερα για τις επόμενες σεζόν.
Σύμφωνα με την Έκθεση 12/2021 του ΕΟΧ, παρά την πρόοδο στην εφαρμογή της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την παρακολούθηση, τη μοντελοποίηση και την αδειοδότηση της άντλησης (με πολλές χώρες να περιορίζουν ανάλογα την έκδοση νέων αδειών).
Ωστόσο, τονίζει ο Ιταλός ευρωβουλευτής, τέτοιοι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε πτώση της γεωργικής παραγωγής.
Στην Ιταλία, η ξηρασία προκάλεσε ζημίες στη γεωργία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, ενώ η έκταση που αφιερώνεται στην καλλιέργεια ρυζιού αναμένεται να είναι 8000 εκτάρια μικρότερη το 2023, με τα επίπεδα σποράς να είναι τα χαμηλότερα για 30 χρόνια.
Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν αν μπορεί να αναφέρει πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση στο άμεσο μέλλον και αν πιστεύει ότι τέτοιες ελλείψεις νερού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες στους παραπάνω στρατηγικούς τομείς.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr