Υπενθυμίζεται πως η Γερουσία υπερψήφισε το σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό με 193 ψήφους υπέρ και 114 κατά, ωστόσο το νομοσχέδιο μεταφέρεται πλέον στην Εθνοσυνέλευση, εκεί όπου δεν φαίνονται θετικά σημάδια για την υπερψήφισή του.
Μάλιστα σήμερα το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις με ηγέτες που μετέχουν στην κεντρώα κυβερνητική συμμαχία του, προκειμένου να συζητηθούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Εθνοσυνέλευση.
Ποια είναι τα δεδομένα για τον Μακρόν
Δεδομένου ότι πέρσι η συμμαχία του Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις ψήφους των συντηρητικών βουλευτών ισχύουν τα εξής για τους συσχετισμούς: Κόμματα της αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς είναι κάθετα ενάντια στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, ενώ οι συντηρητικοί είναι διχασμένοι. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα στην Εθνοσυνέλευση μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιο.
Στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη προκειμένου να «συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι», όπως λέει ο Γάλλος Πρόεδρος «περισσότερα χρήματα στο ασφαλιστικό σύστημα», προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα.
Εκατομμύρια στους δρόμους φωνάζουν βροντερό «ΟΧΙ» στο συνταξιοδοτικό
Ο λαός και τα συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει τη μεγάλη τους διαφωνία με την πρόθεση αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και επί δέκα μέρες πραγματοποιούνται πολύ μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που αγγίζουν ιδιαιτέρως τις συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια αλλά και την καθαριότητητα, με τα διεθνή μέσα να αναφέρουν ότι το Παρίσι «πνίγεται» στα σκουπίδια.
Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι έχουν βγει τουλάχιστον 3 εκατ. Γάλλοι στους δρόμους, ενώ χθες Τετάρτη (15/3) περίπου 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και φοιτητές καλούσαν σε πορεία προς την Εθνοσυνέλευση για σήμερα.
Τι επιλογές έχει από εδώ και πέρα ο Μακρόν
Μία από τις επιλογές για το Γάλλο Πρόεδρο, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να του εγγυηθεί την επιτυχία στην Εθνοσυνέλευση είναι να επιβάλει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία αξιοποιώντας μια σχετική συνταγματική πρόβλεψη.
Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο σύμφωνα με το Politico, θα πυροδοτούσε νέο, ισχυρότερο πιθανά κύκλο κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, συν ότι η επιλογή αυτή για επιβολή χωρίς ψηφοφορία, δεν θεωρείται δημοφιλής από την πλειοψηφία του γαλλικού λαού.
Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει κανονικά σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, με τον υπουργό Εργασίας Ολιβιέ Ντεσό πάντως, να σημειώνει ότι παρά τους αρνητικούς οιωνούς, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαμορφώσει αυτή την πλειοψηφία τις επόμενες ώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr