Αυτή την άποψη εκφράζει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στην εκπομπή The Business του ABC News, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι «με "τέλεια καταιγίδα” υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και ύφεσης».
Ο "Dr Doom”, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός καθώς είχε προβλέψει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εκτιμά ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν πολύ στις λεγόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες όσο προχωρά η χρονιά.
"Πιστεύω ότι αυτή η κρίση στασιμοπληθωρισμού θα εμφανιστεί φέτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, έξειξαν ότι ο πληθωρισμός σήμερα είναι ιδιαίτερα επίμονος”.
Ο οικονομολόγος συνέχισε, λέγοντας ότι "οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δίλημμα, διότι πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Αλλά, εάν το κάνουν, η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται πολύ σύντομα, κι αν δεν το κάνουν, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αποσταθεροποίηση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών”.
"Οπότε αναμένω ότι θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός δεν επιστρέφει στο 2%", προσθέτει.
Ο Dr Droom εκτιμά, μάλιστα, ότι θα ξεσπάσει μια "μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους” που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία της κρίσης στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Σημειώνει δε με νόημα πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες (στη δεκαετία του 1970) ήταν μόλις 100% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 420 του ΑΕΠ.
"Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, εάν έχουμε τέτοια σοκ, όπως με τις τιμές του πετρελαίου, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πληθωρισμός, δεν είναι μόνο ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, αλλά αυτό που αποκαλώ μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, διότι με τα επιτόκια τόσο αυξημένα, ο λόγος (χρέους) καθίσταται μη βιώσιμος”, τονίζει.
Η άποψη του Ρουμπινί δεν είναι (ευτυχώς) η επικρατούσα ανάμεσα στους οικονομολόγους-αναλυτές παγκοσμίως, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Και (δυστυχώς) πρέπει να παραδεχθούμε πως η συλλογιστική του δεν είναι αστήρικτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr