Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες αναφορικά με την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Προκειμένου να οδηγηθεί σε αντικειμενικά συμπεράσματα, ο οίκος διεξήγαγε ένα stress test με δύο αρνητικά σενάρια. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο σενάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν στα πρόσφατα υψηλά για μία δεκαετία, με αποτέλεσμα ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ευρωζώνης να διαμορφωθεί γύρω στο 90% έως το 2032.
Από την άλλη, στο δεύτερο σενάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κορυφώνουν σε επίπεδα κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα και να παραμένουν εκεί, ωθώντας το χρέος κοντά στο 95% έως το 2032.
Μέσω αυτών των σεναρίων, φάνηκε ότι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο για μια κρίση χρέους είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Στον αντίποδα, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία θα μπορέσουν να μειώσουν το χρέους τους ως προς το ΑΕΠ ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.
Υπενθυμίζεται ότι και η Fitch, αν και υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023, τονίζει ότι η Γερμανία και η Ιταλία, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν οι αγορές γίνουν ανυπόμονες απέναντι στα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Γαλλία θα είναι οι πιο επιρρεπείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες περιοχές θα μείνουν αλώβητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr