Η παρασκηνιακή προσέγγιση έγινε το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου σε συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, και Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Μας είπαν ότι θέλουν (τα F-16) να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, ώστε να μπορούν να φέρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουςαπό τις γραμμές του ρωσικού μετώπου», είπε στο Reuters το βράδυ του Σαββάτου ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης που πέταξε μαχητικά του αμερικανικού Ναυτικού σε μάχη.
Ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα είπε «όχι» όταν ρωτήθηκε αν θα ενέκρινε το αίτημα της Ουκρανίας για F-16 της Lockheed-Martin.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας την Κυριακή, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως στο πεδίο της μάχης, αντί για μαχητικά αεροσκάφη που απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παροχής F-16.
«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο CNN.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr