Συγκεκριμένα, ο ένας στους πέντε συνταξιούχους στη Γερμανία ζει με μηνιαία εισοδήματα κάτω των 1135 ευρώ και επομένως βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται βάσει μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το καθεστώς μισθών και εισφορών, το κόστος διαβίωσης, αλλά και την γενικότερη πορεία του πληθωρισμού.
Φτωχός, έτσι, θεωρείται κάποιος στη Γερμανία, εάν οι πόροι που διαθέτει είναι λιγότεροι από το 60% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος. Την ίδια προσέγγιση υιοθετεί, σύμφωνα με την DW και η ΕΕ για τον προσδιορισμό του ορίου της φτώχειας.
Αυξένεται ο αριθμός των συνταξιούχων με πενιχρές συντάξεις
Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND τον Ιούλιο του 2021 σχεδόν το 18% των συνολικά 19,6 συνταξιούχων στη Γερμανία έπρεπε να αρκεστεί σε μηνιαίες αποδοχές κάτω του ορίου της φτώχειας. Ταυτόχρονα έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό των συνταξιούχων με ισχνές -για τα γερμανικά δεδομένα- συντάξεις διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι το 2010 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 12,6%.
Όπως αναφέρει η Χάιντι Ράιχινεκ, εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς για ζητήματα τρίτης ηλικίας, «ο πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ροκανίζουν ολοένα περισσότερο τις ήδη πενιχρές συντάξεις».
Η πολιτικός της Αριστεράς τάσσεται μάλιστα υπέρ της κατοχύρωσης μιας ελάχιστης μηνιαίας σύνταξης αλληλεγγύης στα 1.200 ευρώ καθαρά, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. Εκεί ισχύει ένα σύστημα με τρεις ελάχιστες συντάξεις μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα έτη καταβολής εισφορών.
Περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες
Από τα στοιχεία του υπ. Εργασίας προκύπτει επίσης ότι από τον κίνδυνο φτώχειας στην τρίτη ηλικία απειλούνται κυρίως οι γυναίκες.
Σύμφωνα με τη Ράιχινεκ, ειδικότερα, οι γυναίκες εργαζόμενες στους κλάδους της εκπαίδευσης ή της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αμείβονται καλύτερα, ώστε να έχουν καλύτερες απολαβές την περίοδο της συνταξιοδότησης.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που επιβαρύνει τη ζωή των συνταξιούχων σχετίζεται, τέλος, με την έκρηξη στις τιμές των ενοικίων σε πολλές γερμανικές πόλεις τα τελευταία χρόνια. «Κατά συνέπεια ολοένα περισσότεροι συνταξιούχοι εξαρτώνται από το επίδομα στέγασης ή πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους», αναφέρει η Ράιχινεκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr