Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξαρτάται από μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τα κράτη της Ομάδας των Επτά και από τους δωρητές και τους πιστωτές της Ουκρανίας που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί.
Το σχέδιο θα απαιτούσε επίσης αλλαγές στους κανόνες δανεισμού του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να μπορεί να δανείσει τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, και η κυβέρνηση του Κιέβου θα έπρεπε να δεσμευτεί σε μια σειρά από πολιτικές, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός τετράμηνου προγράμματος χωρίς μετρητά του ΔΝΤ που εγκρίθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν τα θέματα δημοσίως.
Εάν εγκριθεί το πρόγραμμα, που θα είναι 3ετές έως 4ετές και ύψους 14-16 δισ. δολαρίων, θα προβλέπει την εκταμίευση 5-7 δισ. δολαρίων τον πρώτο χρόνο. Υπάρχουν ελπίδες ότι το σχέδιο θα εγκριθεί έως τα τέλη Μαρτίου, με την πρώτη δόση να δίνεται ακόμα και τον Απρίλιο, στο καλύτερο δυνατό σενάριο. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην προώθηση μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης της χώρας από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστωτές.
Το ΔΝΤ «παραμένει σε στενή σχέση» με την Ουκρανία, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η συνεργασία "θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα", χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες, όπως το πιθανό ύψος του δανείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr