Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές, δεδομένου ότι το πολυαναμενόμενο γερμανικό «ναι» στην αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων Leopard 2A6 από τη Γερμανία και άλλους νατοϊκούς εταίρους σηματοδοτεί άλλη μια ιστορική στροφή της γερμανικής πολιτικής ασφάλειας και πιθανώς σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.
«Εμπιστευτείτε με, εμπιστευτείτε τη γερμανική κυβέρνηση» ανέφερε σύμφωνα με την DW, από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην ώρα της συζήτησης επί επίκαιρων ζητημάτων, ανακοινώνοντας την αποστολή 14 γερμανικών Leopard 2A6 στο ουκρανικό μέτωπο, ανοίγοντας το δρόμο και στους συμμάχους που σκοπεύουν να πράξουν το ίδιο.
Μάλιστα η αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, με το γερμανικό υπ. Άμυνας να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που απαιτείται (για την εκπαίδευση και την παράδοσή τους) σε ένα τρίμηνο. Η αποστολή Leopard 2A6 αναμένεται να συνοδευθεί από αποστολή περαιτέρω κατάλληλου πολεμικού υλικού καθώς και νέας χρηματικής βοήθειας.
Σολτς: Δεν θα στείλουμε πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα
«Πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξουμε την Ουκρανία. Ταυτόχρονα όμως αποτρέπουμε την κλιμάκωση, προκειμένου ο πόλεμος να μην μετατραπεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Με κάθε τρόπο ο Όλαφ Σολτς θέλησε να τονίσει ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση, την οποία η γερμανική κυβέρνηση έλαβε, όπως και κάθε άλλη απόφαση σε σχέση με την Ουκρανία, σε απόλυτο, στενότατο συντονισμό με τους συμμάχους. «Η Γερμανία δεν βαδίζει μόνη της», είναι άλλωστε το μότο του Όλαφ Σολτς εδώ και μήνες, όπως και τώρα.
«Δεν θα πιεστούμε όμως από τις περιστάσεις» τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση σταθμίζεται με τέσσερις άξονες: τη στήριξη της Ουκρανίας, την ασφάλεια των νατοϊκών εταίρων, της Ευρώπης και της Γερμανίας.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατέστησε ωστόσο σαφές ποιο είναι το όριο της γερμανικής συνδρομής: «Δεν θα ακολουθήσουν πολεμικά αροσκάφη- το κοινοποίησα και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε εμφατικά ο καγκελάριος προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση» δεν θα σταλούν επίσης μελλοντικά γερμανικά στρατεύματα σε ουκρανικά εδάφη. «Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον» υπογράμμισε.
Ρώσος πρέσβης: Εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση
Στο μεταξύ σε οξείς τόνους κινείται η πρώτη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας του Βερολίνου. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση» ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο Αντρέι Νετσάγιεφ.
Όπως αναφέρει μέσω Telegram, η εξέλιξη αυτή «θα φέρει τη σύγκρουση (που μαίνεται στην Ουκρανία) σε νέο επίπεδο». Η Δύση, όπως λέει, «βρίσκεται σε μια λογική διαρκούς κλιμάκωσης», γεγονός που κατά τον ίδιο και τη ρωσική κυβέρνηση «αποδεικνύει ότι η Δύση δεν επιθυμεί διπλωματική επίλυση».
Ο Ρώσος πρέσβης όμως προβαίνει και σε σκληρούς παραλληλισμούς με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Όπως ανέφερε, η αποστολή τεθωρακισμένων «με γερμανικούς σταυρούς» στο «Ανατολικό Μέτωπο» αναπόφευκτα θα έχει ως αποτέλεσμα νεκρούς, Ρώσους στρατιώτες και αμάχους. Ο Νετσάγιεφ επιρρίπτει στο Βερολίνο ότι με την κίνηση αυτή δεν αποδέχεται την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr