Όπως τόνισε ο ίδιος, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι πιθανό σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες υποκύψουν στις πληθωριστικές πιέσεις.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόσφατη πρόταση ορισμένων οικονομολόγων, για αύξηση του πληθωριστικού στόχου των κεντρικών τραπεζών στο 3% από το 2% προς αποφυγή ύφεσης, ο Σάμερς τόνισε: «Η υπόθεση ότι η χαλάρωση του πληθωριστικού στόχου θα είναι σωτήρια αποτελεί μεγάλο λάθος, το οποίο εν τέλει θα είχε αντίστροφα αποτελέσματα, όπως είχε και με έντονο τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970».
Σε δηλώσεις του στο Νταβός, ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τον πληθωριστικό τους στόχο σε αυτή τη φάση. Έχοντας αποτύχει να διατηρήσουν τον στόχο στο 2% και δίνοντας επανειλημμένως έμφαση στη δέσμευση του 2%, το να παρατήσουν τον στόχο θα έπληττε σημαντικά την αξιοπιστία τους. Εάν μπορείς να προσαρμοστείς μία φορά, τότε μπορείς να προσαρμοστείς ξανά».
«Η αντιμετώπιση δεν είναι “μπορούμε να περισσότερο πληθωρισμό και καθόλου ύφεση”, είναι “εάν αποτύχουμε στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισχυρή ύφεση σε κάποιο σημείο”», κατέληξε ο Σάμερς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr