Οι επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους από τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας, ανάμεσα στα οποία η λίρα και τα κρατικά ομόλογα, καθώς το καταστροφικό δημοσιονομικό πρόγραμμα της πρώην πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, περιελάμβανε μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς αντίστοιχες περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα παραπάνω αντιστράφηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ.
«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε επιστρέψει στην ομαλότητα», είπε ο Άντριου Μπέιλι τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Οι διεθνείς εταίροι θα καταλάβουν ότι έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν, τα πράγματα έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό».
Πρόσθεσε δε ότι ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις αγορές έχουν μειωθεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας κατάφερε να πουλήσει ομόλογα αξίας άνω των 19 δισ. λιρών (περίπου 21,38 δισ. ευρώ), τα οποία είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τη σταθεροποίηση των αγορών, εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας.
«Μόλις πουλήσαμε 19 δισ. λίρες στην αγορά χωρίς να της προκαλέσουμε αναταράξεις», είπε ο Άντριου Μπέιλι στην Επιτροπή Οικονομικών.
Ακόμη, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε κέρδη περίπου 3,8 δισ. λιρών από έκτακτες αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε πέρυσι και ότι ολοκλήρωσε την πώληση στις 12 Ιανουαρίου.
«Οι ταμειακές ροές που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο, ανάμεσα στις οποίες τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν από τις πωλήσεις, έχουν ενσωματωθεί στη συνήθη τριμηνιαία διαδικασία μεταφοράς μετρητών προς το υπουργείο Οικονομικών», έγραψε ο Άντριου Μπέιλι σε επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr