Το ποσοστό των εταιρειών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσληψη είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έρευνα του DIHK στην οποία συμμετείχαν 22.000 εταιρείες, με το 53% να αναφέρει ελλείψεις.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις θα παραμείνουν ακάλυπτες», είπε ο Achim Dercks, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χάνουν παραγωγή σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες πηγαίνουν καλά, πρόσθεσε. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η στροφή προς την κλιματική ουδετερότητα είναι ένα «επικίνδυνο μείγμα» που θα μπορούσε να οδηγήσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.
«Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων δεν είναι μόνο βάρος για τις επιχειρήσεις, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την επιτυχία μελλοντικών σημαντικών πρότζεκτ, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η δημιουργία υποδομών», είπε.
Οι εργαζόμενοι με τις σχετικές δεξιότητες γίνονταν όλο και πιο σπάνιοι, είπε, μεταξύ άλλων στους μεταποιητικούς τομείς που αποτελούν το μηχανοστάσιο της γερμανικής εξαγωγικής δύναμης.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 67% των κατασκευαστών ηλεκτρικού εξοπλισμού και το 67% των εταιρειών μηχανολογίας δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, το 65% των εταιρειών ανέφεραν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr