Αυτά επισήμανε η επίτροπος Yγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ με αφορμή την ανησυχία στην Ευρώπη για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή το ότι ο ΠΟΥ δείχνει να ανησυχεί για την πανδημία, προτείνοντας μάσκες σε αεροπλάνα και κλειστούς χώρους, ενώ παράλληλα υπάρχει και η γρίπη και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, ερωτηθείσα για το αν υπάρχει περίπτωση να έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη με μια νέα υγειονομική κρίση, σημείωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επιφυλακή και για εμάς η πανδημία δεν έχει λήξει. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανή έξαρση και το πρώτο μέλημά μας είναι πάντοτε η προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα με τα δεδομένα τα οποία βλέπουμε και την εικόνα που δεν είναι ξεκάθαρη, αυτή της Κίνας. Αυτό που εμείς έχουμε πει από την αρχή είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει και αποφασιστικότητα και συντονισμός των κρατών – μελών.
Η μετάλλαξη, η οποία υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι είναι μια μετάλλαξη που ήδη υπάρχει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την Κίνα είναι ότι δεν έχουμε πραγματικά ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει επανειλημμένα. Για εμάς η διαφάνεια για την αντιμετώπιση κρίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι αυτό δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανή αύξηση περιστατικών».
Ως προς το πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη δεύτερη επαναληπτική δόση, με δεδομένες και τις νέες μεταλλάξεις, υπογράμμισε:
«Ο εμβολιασμός και τα εμβόλια παραμένουν η ασπίδα μας ενάντια στην πανδημία. Γι’ αυτό για ακόμη μια φορά θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους πολίτες να προχωρήσουν και να κάνουν την ενισχυτική δόση τους, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό διότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική εικόνα στα κράτη – μέλη και σίγουρα όταν είμαστε εμβολιασμένοι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μην νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να προχωρούν όλοι στην αναμνηστική δόση στο “τέταρτο εμβόλιο”».
Για το αν αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, αν αυτό θα αντιμετωπιστεί συνολικά και με ποιον τρόπο, σε συνέχεια και τις αποστολής επιστολής από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη οποία ζητούσε κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα, τόνισε:
«Το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να σας πω ότι αντιμετωπίζεται και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, Συγκεκριμένα, αντιπυρετικά και αντιβιοτικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω βεβαίως λάβει την επιστολή του φίλου υπουργού κ. Πλεύρη. Την έχω ήδη απαντήσει. Σήμερα βρισκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε ένα κοινό σύστημα παρακολούθησης των ελλείψεων των φαρμάκων και τρόπο αντιμετώπισης τους.
(…) Μιλούμε για ένα πακέτο νομοθετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Υπάρχει μια συγκεκριμένη φαρμακευτική στρατηγική και η οποία αναμένω ότι θα είναι έτοιμη να την παρουσιάσουμε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr