Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στο «μπλοκάρισμα» της Τουρκίας στη διαδικασία, που έχει προκαλέσει και τον προβληματισμό του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε με νόημα ότι είναι «χαρούμενος που τηρήθηκε η συμφωνία (με την Άγκυρα). Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε θερμά (τη Σουηδία και τη Φινλανδία) ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ».
Όπως συμπλήρωσε, «η ένταξη και των δύο χωρών διαγράφει τις γκρίζες ζώνες, ενισχύει την πολιτική κοινότητα και θα μας κάνει όλους πιο ασφαλείς».
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ έχει… πάρει προσωπικά τη διαδικασία ένταξης, έχοντας αναλάβει προσωπικό ρόλο στην επίτευξη της τριμερούς συμφωνίας με τον Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι, ταξιδεύοντας για να συναντήσει τον Τούρκο ηγέτη για να τον παροτρύνει να άρει το μπλοκ της επικύρωσης.
«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία, διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία.
Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε ακόμα.
Την Κυριακή, όμως, έδειξε ότι ανεξάρτητα από τη διαδικασία, οι δύο αιτούντες αντιμετωπίζονταν ήδη ως μέλη σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας. «Είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ενεργούσε εάν απειλούνταν η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr