Με την κίνηση αυτή, ενισχύει τη λεγόμενη «liraization strategy», επιδιώκοντας μόνιμη σταθερότητα τιμών μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής και εξαγωγών. Όπως σημειώνει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, «οι κορυφαίοι δείκτες δείχνουν τη συνέχιση των ανησυχιών για την ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των αυξήσεων των επιτοκίων».
Ακόμα προσθέτει ότι «οι αρνητικές συνέπειες των περιορισμών προσφοράς σε ορισμένους τομείς, ιδίως τα βασικά τρόφιμα, έχουν αμβλυνθεί από τις στρατηγικές λύσεις που διευκολύνει η Τουρκία, το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού παραγωγών και καταναλωτών συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα».
Πως εξηγεί τα επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού, που ανέρχεται σε περίπου 85%, οφείλεται στα άλματα του ενεργειακού κόστους και τη σχετική άνοδο των τιμών των τροφίμων και των γεωργικών βασικών προϊόντων, προβλέποντας ότι «μια διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί το παγκόσμιο ειρηνικό περιβάλλον καθώς και λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την «ενίσχυση της βιώσιμης σταθερότητας των τιμών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr