Ωστόσο, το 52 τοις εκατό των συμμετεχόντων απορρίπτει την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 59.000 ευρώ και άνω.
«Σε αντίθεση με ό,τι υποδηλώνει το όνομα, μια αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή δεν θα επηρέαζε μόνο τα νοικοκυριά με πολύ υψηλό εισόδημα, αλλά θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη», λέει ο ερευνητής του ifo Marcel Schlepper.
Το 76% υποστηρίζει, πάντως, τον νόμο για την προσαρμογή του πληθωρισμού που ψηφίστηκε από τη γερμανική Bundestag. Αυτός ο νόμος περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων.
Στην ετήσια έκθεσή του, το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είχε προτείνει προσωρινές αυξήσεις φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ένα 46% των οικονομολόγων υποστηρίζει υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, ενώ το 52% είναι αντίθετο. Αυτές οι δύο ομάδες διαφέρουν στην εκτίμησή τους για το εάν τα άτομα υψηλού εισοδήματος επωμίζονται ήδη το μερίδιο που τους αναλογεί στα βάρη της κρίσης.
Μεταξύ των υποστηρικτών, το 94 τοις εκατό λέει ότι η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή θα βελτιώσει τη δίκαιη κατανομή των βαρών στην κρίση. Μόνο το 28 τοις εκατό όσων αντιτίθενται στο μέτρο το βλέπει έτσι. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 42% θα τεθεί σε ισχύ για ετήσια φορολογητέα εισοδήματα άνω των 59.000 ευρώ. Ο συντελεστής φόρου περιουσίας 45% ισχύει για εισοδήματα άνω των 278.000 ευρώ.
«Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί στενάζουν υπό τις πρόσθετες δαπάνες των τελευταίων ετών», λέει επίσης ο Schlepper.
Περίπου το 52 τοις εκατό των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της μείωσης των δημοσίων δαπανών, ενώ το 43 τοις εκατό είναι υπέρ των αυξήσεων φόρων. Πάντως, το 37 τοις εκατό θεωρεί πως δεν πρέπει τώρα να μπει φρένο στο χρέος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr