Σύμφωνα με την ΕΡΤ η κα Φίσερ αφού υπογράμμισε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι το status quo στο νησί είναι απαράδεκτο πρόσθεσε πως «δεν υποτιμώ πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο. Νομίζω όμως ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν μπορούμε να επικεντρωθούμε και εάν μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειες μας σε αυτούς που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και σε αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια συνολική συμφωνία. Αυτό που ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτή την διαδικασία είναι η αίσθηση του επείγοντος. Βασικό στοιχείο αυτών των συνομιλιών είναι ότι διεξάγονται υπό την Κυπριακή καθοδήγηση και τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πρωτίστως θα αναζητήσω αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ σχολιάζοντας είπε ότι «εκτιμώ ότι η αίσθηση του επείγοντος είναι σημαντική επειδή η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ. Εάν επιτρεπόταν σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν μεταξύ τους, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Άγκυρα βάζει το χέρι της στη ζυγαριά και δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να βρουν τον δικό τους δρόμο».
Στην συνέχεια ο κ Μενέντεζ ρώτησε την κα Φίσερ ποια είναι η άποψη της για το τριμερές σχήμα συνεργασίας 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και πως προτίθεται να το χειριστεί με δεδομένο το γεγονός όπως είπε «ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει κάνει όσα χρειάζεται για να το στηρίξει».
Η κ Φίσερ εξέφρασε την στήριξη της και δεσμεύθηκε να κάνει όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί περαιτέρω αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας με δεδομένη την πεποίθηση της, όπως διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικά και επωφελή. Η κ Φίσερ είπε επίσης ότι προτίθεται να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ Κύπρου με βάσει τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων.
Ο κ Μενέντεζ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο εκφράζοντας την ικανοποίηση του «παρά το γεγονός ότι αυτές είναι προσωρινές λύσεις» και η κα Φίσερ είπε ότι «η ειρηνευτική δύναμη παίζει απολύτως ουσιαστικό και σταθεροποιητικό ρόλο».
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του ο κ Μενέντεζ είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την πάγια τακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο όπως επανέλαβε «σε περιπτώσεις όπως η Κύπρος και η Αρμενία ζητεί και από τα δυο μέρη να κάνουν κάτι όταν είναι ξεκάθαρο ότι ένας είναι ο επιτιθέμενος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr