Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται να είναι αδύνατο να επιλυθεί επιτυχώς το πρόβλημα.
Τόνιζε δε ότι, η απώλεια της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία, το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία και η ξηρασία σε ολόκληρη την ήπειρο έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία ένας αυξανόμενος αριθμός σταθμών παραγωγής ενέργειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από καύση αερίου, που έχει γίνει πολυτέλεια λόγω των κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ΕΕ θα αυξήσει τις δαπάνες της για ηλεκτρική ενέργεια κατά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ, επειδή η τιμή ανά μεγαβάτ αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ρωτούσε δε αν έχει η Κομισιόν κάποια πρόσθετα μέτρα στο οπλοστάσιό της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αν σκοπεύει να παράσχει περισσότερη οικονομική στήριξη σε όσους επλήγησαν από την κρίση.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση από την κα Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.11.2022)
«Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν μείζονα απειλή για τη μακροοικονομική σταθερότητα της ΕΕ, ως εκ τούτου έχει δοθεί εντολή ταχείας και συντονισμένης απόκρισης της ΕΕ.
Εκτός από τα εργαλεία, τα μέτρα και τα κονδύλια που πρότεινε η Επιτροπή τους τελευταίους μήνες, στις 6 Οκτωβρίου 2022 εγκρίθηκε ένας ολοκληρωμένος κανονισμός έκτακτης ανάγκης. Αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο επειγουσών παρεμβάσεων στην αγορά, που μπορεί να αποφέρει άμεσα οφέλη: μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για αποφυγή χρήσης ακριβού και σπάνιου φυσικού αερίου, εισαγωγή ανώτατου ορίου εσόδων στις «υποπεριθωριακές» γεννήτριες και συνεισφοράς αλληλεγγύης από ορυκτά καύσιμα εταιρείες, και χρήση των αποκτηθέντων κεφαλαίων προς όφελος των τελικών πελατών.
Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης τις εργασίες για μια πιο διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής μας ενέργειας, με στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές τα οφέλη της προσιτής ανανεώσιμης ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διατηρώντας τα οφέλη ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένο στην αγορά. Τέλος, στις 18 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή πρότεινε νέο κανονισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της ασφάλειας προμήθεια αυτόν τον χειμώνα .
Από την αρχή της κρίσης, τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους εργαλειοθήκη μέτρων, για να βοηθήσουν τους καταναλωτές σε αυτήν την κατάσταση.
Αυτά περιλαμβάνουν εισοδηματική στήριξη, ενέργεια κουπόνια, εκπτώσεις λογαριασμών καθώς και οικονομική υποστήριξη για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμη ενέργεια. Όσον αφορά τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και τα νοικοκυριά που υποφέρουν από την ενεργειακή φτώχεια, το νομοθετικό πακέτο Fit for 55 εισάγει ένα ακόμη ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο για την υποστήριξη αυτών των ομάδων».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr