Με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων εισροών μόνο τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, οι ειδικοί της αγοράς μετοχών λένε ότι το χρηματιστήριο του Κατάρ, όπως και οι περισσότερες αγορές διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπέρασε τις αντίστοιχες αγορές πριν από το σπουδαίο γεγονός και αναμένεται για να συνεχίσει ανάλογα και το έτος μετά το τουρνουά.
Ιστορικά, επισημαίνει το Al Jazeera, ο μέσος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI των χωρών υποδοχής των προηγούμενων επτά Παγκοσμίων Κυπέλλων, εξαιρουμένης της Βραζιλίας, αυξήθηκε κατά 21,8% το έτος πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και κατά 13,4% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο ανάπτυξης του MSCI World που ήταν 4,3% και 9,5% αντίστοιχα.
Ο δείκτης MSCI της Βραζιλίας ήταν η αρνητική εξαίρεση και υποχώρησε κατά 34% το έτος μετά τον τελικό το 2014. Αυτή η πτώση οφείλεται στις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, την πολιτική κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή, λένε οι αναλυτές.
Ωστόσο, το 2022 αποδεικνύεται μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς τα χρηματιστήρια υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να βάλουν τέλος την προσφορά εύκολου χρήματος που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η χρηματιστηριακή αγορά του Κατάρ δεν έμεινε ανεπηρέαστη.
Ο δείκτης QSE, ο οποίος μετρά τις 20 μεγαλύτερες και πιο ρευστοποιημένες μετοχές στο Χρηματιστήριο του Κατάρ (QSE), ανατιμήθηκε έως και 24,7% από την αρχή του 2022 έως τις 11 Απριλίου 2022, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε σε σχεδόν ισοπεδωτικό έδαφος στα τέλη Ιουνίου και αυξήθηκε και πάλι κατά 12,1% από την αρχή του έτους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Αν κοιτάξουμε την απόδοση του χρηματιστηρίου του Κατάρ τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν οι προετοιμασίες σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο επιταχύνθηκαν, το χρηματιστήριο του Κατάρ έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%», επεσήμανε ο Akber Khan, ανώτερος διευθυντής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Al Rayan με έδρα τη Ντόχα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο γενικός δείκτης μετοχών των αναδυόμενων αγορών υποχωρεί περισσότερο από 20%, ενώ οι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών αυξάνονται περίπου 15 με 18%, επεσήμανε.
Ευκαιρία για... επίδειξη
Από το 2010, όταν το Κατάρ κέρδισε τα δικαιώματα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το κράτος έχει ξοδέψει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των υποδομών του, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Ντόχα, χιλιάδων χιλιομέτρων τοπικών δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, ενός νέου λιμανιού, ενός νέου αεροδρομίου και ακόμη και μια νέα πόλη, καθώς και την ενίσχυση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αυτό πραγματικά επιταχύνει πολλά μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα που είχε το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις, πολλά έργα που θα είχαν ολοκληρωθεί σε πάνω από μια δεκαετία έχουν ήδη τελειώσει για να αναδείξουν ένα ανεπτυγμένο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε ο Khan.
Τα κέρδη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο QSE αναμένεται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, κυρίως από τις δαπάνες κατασκευών, ακινήτων, τουρισμού και λιανικής που φθάνουν στις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο και στην ευρύτερη οικονομία στο σύνολό της.
«Συγκεκριμένα, ο στόχος του Κατάρ είναι να χρησιμοποιήσει τη διοργάνωση ως εφαλτήριο για να παρουσιάσει τι προσφέρει και ελπίζουμε να ενισχύσει τις διεθνείς αφίξεις τουριστών από 2,1 εκατομμύρια το 2019 σε 6 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030», δήλωσε ο Saugata Sarkar, επικεφαλής έρευνας στην QNB Financial Services.
Το ατού του Κατάρ
Οι μετοχές του Κατάρ βρίσκονται ήδη σε ένα πολύ καλό σημείο επενδυτικά. Προσθέτοντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις σημαντικές καθαρές ροές ξένων επενδύσεων δεδομένου του καθεστώτος του Κατάρ ως ασφαλούς καταφυγίου και φιλοξενώντας το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, η χώρα έχει επίσης αναλάβει την επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σχεδόν θα διπλασιάσει το αέριό της παραγωγής, εδραιώνοντάς την στην pole position ως μεγάλο παραγωγό.
«Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην αγορά, συνεχίζουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα για τις μετοχές του Κατάρ και αναμένουμε ισχυρά αποτελέσματα από τις τοπικές εταιρείες βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου», πρόσθεσε.
Πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε, ο οποίος διατηρεί ασταθείς τους δείκτες του Κατάρ, όπως και γενικότερα τους παγκόσμιους δείκτες.
Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί υπέρ του Κατάρ καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την πιθανότητα ύφεσης είναι το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνδέεται με την παραγωγή φυσικού αερίου.
Με τη νέα ζήτηση που έρχεται από την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το γεγονός ότι το Κατάρ είναι παραγωγός «χαμηλού κόστους», είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλύτερα προετοιμασμένο να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια ύφεση στις τιμές της ενέργειας. Αυτό θα είναι επίσης ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης, προσθέτουν.
Ενώ οι κύριοι ωφελούμενοι θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, καταστημάτων και λιανικής, ο Khan της Al Rayan Investment είπε ότι αρκετές εισηγμένες εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που κέρδισαν κρατικές συμβάσεις ως προμηθευτές σε μεγαλύτερες εταιρείες τα τελευταία χρόνια θα επωφεληθούν εξίσου. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες που παρέχουν πλακόστρωτα και οικοδομικά υλικά, καθώς και υπηρεσίες ενοικίασης διαμερισμάτων και ασφάλειας, μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr