Υπάρχουν αναφορές για δύο θανάτους, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε έκτακτη συνάντηση «εθνικής ασφάλειας και άμυνας» χωρίς να αναφέρεται ο λόγος.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, η εισαγγελία και ο στρατός και ερευνούν το συμβάν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Visegrad24 η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη.
{https://twitter.com/visegrad24/status/1592583021911330816}
Μάλιστα, είχε προηγηθεί ρωσικό μπαράζ επιθέσεων σε υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, από το Κίεβο ως το Ζίτομιρ και από το Λβιβ ως το Χάρκοβο. Στόχοι και πάλι ενεργειακές υποδομές, με αρκετές πόλεις να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της πυραυλικής επίθεσης στα πολωνικά σύνορα θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση, καθώς πρόκειται για χτύπημα σε νατοϊκό έδαφος.
Ειδικότερα, το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ προβλέπει την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση, κάτι που πάντως χρειάζεται ομοφωνία, δηλαδή να δώσουν το πράσινο φως και τα 30 μέλη της Συμμαχίας.
Το Άρθρο 4, που ενδεχομένως θα μπορούσε να επικαλεστεί η Συμμαχία, αν η προσέγγιση είναι ηπιότερη, ζητά τη διαβούλευση των μελών για το αν υπάρχει απειλή. Το ενδεχόμενο να ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 εξετάζει η Πολωνία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Πιότρ Μύλλερ.
Σύμφωνα με το εν λόγω Άρθρο, όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.
«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ.
«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία» ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πρόκειται για ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης. «Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση» δήλωσε ο Ζελένσκι.
Στενά παρακολουθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και λαό, αλλά και πλήρη αλληλεγγύη «με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».
{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1592626201020858368}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr