Όπως αναφέρεται, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες ρήξεις μεταξύ των μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων, η σύνοδος κορυφής του 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο δεσμευμένες είναι ακόμη οι χώρες στους πολυμερείς κανόνες και συνεργασία, αλλά και πόση εμπιστοσύνη απομένει για τη διατήρηση των συνήθων εθελοντικών δεσμεύσεων της G20.
Υπογραμμίζεται, όμως, ότι αυτό, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ιδιαίτερα φέτος.
Ως ένδειξη της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τη μια πλευρά και Ρωσίας και Κίνας από την άλλη, οι περισσότερες από τις υπουργικές συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής απέτυχαν να εκδώσουν ανακοινώσεις, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν σε γενικές γραμμές για το τι πρέπει να γίνει.
Η φετινή Σύνοδος ,θα συγκεντρώσει τους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών σε φυσική συνάντηση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, παρέχοντας ευκαιρίες για άτυπες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής (πέρυσι, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και της Κίνας επέλεξαν να μην παραστούν αυτοπροσώπως).
Κατά την προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής, η ινδονησιακή Προεδρία έχει επικεντρωθεί σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες, δηλαδή την παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας, τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον ενώ οδηγεί την ψηφιακή καινοτομία.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια φορολογία, ισχυρότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, βαθύτερη χρηματοδότηση υποδομών και πιο δημοκρατική και αντιπροσωπευτική διεθνή συνεργασία.
Ο άτυπος χαρακτήρας του καθιστά το G20 μια ζωτικής σημασίας παγκόσμια πλατφόρμα, καθώς συγκεντρώνει τους ηγέτες όλων των μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους συστήματα.
Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες ρήξεις μεταξύ των μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων, η σύνοδος κορυφής του 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο δεσμευμένες είναι ακόμη οι χώρες στους πολυμερείς κανόνες και συνεργασία, αλλά και πόση εμπιστοσύνη απομένει για τη διατήρηση των συνήθων εθελοντικών δεσμεύσεων της G20.
Αυτό, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ιδιαίτερα φέτος, καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr