Διαπλοκή
Η ιστορία ξεκινάει από το 2010, όταν η FIFA αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπελλου 2022 στο Κατάρ, αντί στις ΗΠΑ που ήταν το απόλυτο φαβορί.
Είναι ξεκάθαρο πια -μετά από 12 χρόνια- πως UEFA και FIFA δεν έλαβαν την απόφασή τους απόλυτα αντικειμενικά, καθώς το Κατάρ βρισκόταν τότε πραγματικό στο μηδέν από άποψη υποδομών (δεν είχε ούτε ένα γήπεδο) και δεν είχε καμία εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις.
Σε αυτό το διάστημα λοιπόν από το 2010 έως το 2022 το Κατάρ έχτισε 8 γήπεδα και δεκάδες ξενοδοχεία για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ.
Επίσης, μία ολόκληρη πόλη έχει κατασκευαστεί γύρω από το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό.
Θάνατοι εργατών
Ασφαλώς για να συμβούν αυτά χρειάστηκαν τεράστια ποσά, αλλά και χιλιάδες εργάτες. Περίπου 30.000 άνθρωποι από χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και οι Φιλιππίνες έχουν κατασκευάσει επτά νέα στάδια από την αρχή, καθώς και νέα ξενοδοχεία και δρόμους στη χώρα.
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ είπε ότι το σύνολο είναι παραπλανητικό, επειδή δεν ήταν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν από άτομα που εργάζονταν σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ανέφερε ότι πολλοί από αυτούς που πέθαναν εργάζονταν στο Κατάρ για αρκετά χρόνια και θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από μεγάλη ηλικία ή άλλα φυσικά αίτια.
Η κυβέρνηση είπε ότι τα αρχεία ατυχημάτων της έδειξαν ότι μεταξύ 2014 και 2020, υπήρξαν 37 θάνατοι μεταξύ εργαζομένων σε εργοτάξια γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο τρεις από τους οποίους «σχετίζονταν με την εργασία».
Ωστόσο, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) λέει ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση. Το Κατάρ δεν υπολογίζει τους θανάτους από καρδιακά επεισόδια και αναπνευστική ανεπάρκεια ως σχετιζόμενους με την εργασία - παρόλο που αυτά είναι κοινά συμπτώματα θερμοπληξίας, που οφείλονται σε βαριά εργασία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Η ILO θεωρεί ότι 50 αλλοδαποί εργάτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά μόνο το 2021.
Εκτός από τους θανάτους, μέγα ζήτημα είναι και οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών, με τη Διεθνή Αμνηστία να κατηγορεί τις εταιρείες του Κατάρ για χρήση καταναγκαστικής εργασίας.
Αναφέρει ότι πολλοί εργαζόμενοι ζούσαν σε άθλια καταλύματα, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τεράστιες αμοιβές πρόσληψης και τους παρακρατήθηκαν μισθοί και τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν.
Kafala
Να σημειωθεί επίσης πως οι εταιρείες του Κατάρ συνήθιζαν να λειτουργούν ένα σύστημα που ονομάζεται "kafala", βάσει του οποίου έβαζαν ξένους εργάτες στη χώρα, αλλά στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Ένα συγχρονο δουλεμπόριο δηλαδή.
Υπό την πίεση ομάδων όπως η ΔΟΕ, η κυβέρνηση του Κατάρ κατάργησε την πρακτική, αλλά η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να ασκούν πίεση στους εργάτες για να τους σταματήσουν να αλλάζουν εργοδότες.
Προειδοποίησε ότι η πρόοδος στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις «δεν πρέπει να σταματήσει όταν το Μουντιάλ φύγει από τη Ντόχα».
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Κατάρ, το οποίο ακολουθεί αυστηρούς μουσουλμανικούς νόμους, έχει επίσης επικριθεί για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο τα εργασιακά.
Στη χώρα, οι γυναίκες έχουν περιορισμένα δικαιώματα, ενώ είναι παράνομο να έχουν σχέση οι ομοφυλόφιλοι.
Οι σχέσεις των ομοφυλόφιλων απαγορεύονται και είναι παράνομες στο Κατάρ και οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι τρανς στη χώρα αντιμετωπίζουν πρόστιμα, φυλάκιση ή ακόμα και θανατική ποινή.
Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου λένε "όλοι είναι ευπρόσδεκτοι" και ισχυρίζονται ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Nasser al Khater είπε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στους νόμους της χώρας κατά τη διάρκεια του τουρνουά και ζήτησε από τους επισκέπτες να εξακολουθούν να "σέβονται τον πολιτισμό μας".
Είπε ότι στο Κατάρ οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στοργής, όπως φιλιά μεταξύ ζευγαριών - είτε γκέι είτε στρέιτ - είναι επίσης πολιτιστικά ακατάλληλη.
Πάντως, οι αρχηγοί πολλών ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένου του Άγγλου Χάρι Κέιν και του Ουαλού Γκάρεθ Μπέιλ, θα φορέσουν ένα περιβραχιόνιο «one love» ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια του τουρνουά για την υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr