Το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 600 μεγαβάτ που θα εξάγεται στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα παράσχει 200 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) νερού από αφαλάτωση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το MOU υπογράφηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έγιναν το 2020 η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και είναι εταίρος στο πρόγραμμα αυτό.
Tι προβλέπεται για το μνημόνιο
Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε πως ομάδες από την κάθε χώρα συναντιούνταν τακτικά στη διάρκεια του περασμένου χρόνου εξετάζοντας τις οικονομικές, σχεδιαστικές και κανονιστικές πλευρές του προγράμματος. Η σημερινή υπογραφή, ανέφερε το υπουργείο, «εκφράζει την επιθυμία που μοιράζονται οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση μέσω διασυνοριακής συνεργασίας».
Η Μέση Ανατολή είναι πολύ ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και αυτή θα είναι η πρώτη συνεργασία σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr