Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτιμώντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μαζί με 21 εθνικές αρμόδιες αρχές σε 186 τράπεζες με συνολικό ενεργητικό 25 τρισ. ευρώ, τόνισε ότι αν και το 85% των τραπεζών έχουν πλέον διαμορφώσει τουλάχιστον τις βασικές πρακτικές στις περισσότερες περιοχές, ακόμα δεν έχουν εξελιγμένες μεθοδολογίες και αναλυτικές πληροφορίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ έθεσε κλιμακωτές προθεσμίες στις τράπεζες για να εκπληρώσουν προοδευτικά όλες τις εποπτικές προσδοκίες που παρουσιάστηκαν στην Οδηγία για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους το 2020.
Ποιες είναι οι προθεσμίες
Αρχική, η ΕΚΤ περιμένει οι τράπεζες να έχουν επαρκώς κατηγοριοποιήσει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και να έχουν ολοκληρώσει μια πλήρη αξιολόγηση του αντίκτυπου αυτών των κινδύνων στις δραστηριότητες τους μέχρι τον Μάρτιο του 2023 το αργότερο.
Παράλληλα, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023 η ΕΚΤ περιμένει οι τράπεζες να έχουν ενσωματώσει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στη διακυβέρνηση, στρατηγική και διαχείριση κινδύνου.
Τέλος, μέχρι το τέλος του 2024 οι τράπεζες θα πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις υπόλοιπες εποπτικές προσδοκίες στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που περιγράφονται στην Οδηγία του 2020. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη ενσωμάτωση της εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (Internal Capital Adequacy Assessment Process - ICAAP) και τη διαδικασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress testing).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr