«Στην κορύφωση της πανδημίας, αυτοί οι αριθμοί ήταν πολύ υψηλότεροι, στο 21,8%. Ενόψει μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, οι εταιρείες αποδεικνύονται πολύ εύρωστες», λέει ο Klaus Wohlrabe, Επικεφαλής Έρευνας στο ifo.
Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί ελάχιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα τον Απρίλιο, όταν ήταν 7,1%.
Το λιανικό εμπόριο πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά αυτή τη στιγμή, με το 11,6% των εταιρειών να αναφέρει μια κατάσταση που απειλεί την επιβίωσή τους (Απρίλιος: 6,9%). «Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού είναι μια σημαντική ανησυχία για τους λιανοπωλητές», λέει ο Wohlrabe.
Μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών, το ποσοστό μειώθηκε από 9,3% σε 7,7%. Οι μικροεπιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανησυχούν ιδιαίτερα. Αντίθετα, οι εταιρείες στον τομέα της πληροφορικής και του real estate δεν… αγχώνονται για την επιβίωσή τους.
Στον τομέα της μεταποίησης, το 7% των εταιρειών θεωρούν ότι η επιβίωσή τους απειλείται (Απρίλιος: 4,9%). Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη για πολλές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες (33,6%) και για τις εταιρείες εκτύπωσης (18,6%). Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί, όμως, και στη βιομηχανία μετάλλων.
«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση των φόβων επιβίωσης, ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες», λέει ο Wohlrabe. «Ωστόσο, τα βιβλία παραγγελιών παραμένουν γεμάτα», συμπληρώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr