Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο, και η μέχρι τώρα διακίνηση ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας διευκόλυνε κατά πολύ την τροφοδότηση τόσο των ευρωπαϊκών χωρών, όσο και της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής.
Μέσα στον Ιούλιο η Ρωσία είχε υπογράψει σύμφωνο με το οποίο επέτρεπε τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μάυρη Θάλασσα, κάτι το οποίο συγκράτησε τις τιμές που είχαν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα θέσει νέους όρους στην παράταση της συμφωνίας, και απαιτεί να διερευνηθεί η επίθεση με drones στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη. Αν οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιωθούν και η Ρωσία αθετήσει τη συμφωνία μπλοκάρωντας τη Μαύρη Θάλασσα, τότε μία νέα επισιτιστική κρίση βρίσκεται μπροστά, καθώς ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί και θα επιβαρυνθούν κατά πολύ τα μικρομεσαία νοικοκυριά.
Το πρώτο δείγμα των επιπτώσεων έχει γίνει ήδη ορατό, καθώς το συμβόλαιο αναφοράς σιταριού στο CBOT του Σικάγου είδε την τιμή του να κάνει άλμα μεγαλύτερο του 5% και του αραβοσίτου αυξήθηκε περισσότερο από 2%.
H αύξηση στις τιμές των σιτηρών ειδικότερα μετά τις κυρώσεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα
Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι «εργάζονται για να σώσουν τη συμφωνία», και πως έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν τον διάπλου πλοίων με ουκρανικό εμπόρευμα. Ωστόσο το Κίεβο δήλωσε πως αν δεν συνεργαστεί η Μόσχα, δεν μπορούν να γίνουν πολλά. 12 πλοία με ουκρανικά σιτηρά κατέφεραν να φύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και αναμένεται το αν θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Ωστόσο πάνω από 160 πλοία παραμένουν παγιδευμένα στη Μαύρη Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Μαύρης Θάλασσας περνά περισσότερο από το ένα 1/4 των ετήσιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, περίπου το 1/5 των εξαγωγών αραβοσίτου και η μεγάλη πλειονότητα των προμηθειών ηλιελαίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr