Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός ρεκόρ και τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν την παραγωγή σε ολόκληρη την ήπειρο το τρίτο τρίμηνο, καθώς εξασθενεί η έξαρση της αναψυχής και του τουρισμού μετά το lockdown.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όμως, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, από 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2%, με την ανάπτυξη να φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση.
Πάντως, η ING προειδοποιεί ότι η αιφνιδιαστική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο δεν σημαίνει ότι η αφήγηση της ύφεσης έχει αλλάξει. Όλοι οι κορυφαίοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο και δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση.
Ακόμα κι αν ο καιρός έφερε κάποια ανακούφιση στη γερμανική οικονομία, καθώς οι βροχοπτώσεις αύξησαν τα επίπεδα του νερού και ο ζεστός καιρός του Οκτωβρίου ανέβαλε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, σημειώνει, η σταδιακή διολίσθηση στην ύφεση συνεχίζεται. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά υποφέρουν όλο και περισσότερο από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και, όπως επισημαίνει η ING, αν το τελευταίο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης δεν εφαρμοστεί αναδρομικά, θα είναι πολύ αργά για να αποτρέψει μια χειμερινή ύφεση, απλά θα την αμβλύνει.
Η ING σημειώνει, ότι, «αφήνοντας κατά μέρος τις βραχυπρόθεσμες και κυκλικές εξελίξεις, επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στη μέση μιας πλήρους αναμόρφωσης». Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα σηματοδότησε το τέλος του πολύ επιτυχημένου οικονομικού επιχειρηματικού μοντέλου της Γερμανίας: εισαγωγή φθηνής (ρωσικής) ενέργειας και εισροών αγαθών, ενώ εξάγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, επωφελούμενη από την παγκοσμιοποίηση.
Η χώρα αναγκάζεται τώρα να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, να αναδιαρθρώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να προετοιμαστεί για έναν λιγότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Και αυτά τα πράγματα έρχονται στην κορυφή των γνωστών μακροχρόνιων ζητημάτων, όπως η έλλειψη ψηφιοποίησης, οι κουρασμένες υποδομές και η γερασμένη κοινωνία, για να αναφέρουμε μερικά, λένε οι αναλυτές.
Αντισταθμιστικοί παράγοντες είναι η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας και η προθυμία και η διαθέσιμη δημοσιονομική δύναμη της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά εταιρείες και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.
Τα σημερινά δεδομένα θετικής ανάπτυξης είναι μια ευπρόσδεκτη έκπληξη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία θα μπορέσει να αποτρέψει μια ύφεση. Η ύφεση μόνο καθυστερεί, δεν ακυρώνεται, καταλήγει.
Απογοήτευση σε Γαλλία και Ισπανία
Την ίδια ώρα, η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη στη Γαλλία. Η εγχώρια οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αλλά χαμηλότερα από το 0,5% του δευτέρου τριμήνου.
Η οικονομία της Ισπανίας κατέβασε επίσης ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός περιόρισε την κατανάλωση μετά την αιφνιδιαστική άνοδο της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση 0,3% έρευνας του Bloomberg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, η πτώση των δαπανών των νοικοκυριών και οι ασθενέστερες εξαγωγές επηρέασαν τη δραστηριότητα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr