Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε εσπευσμένα, λόγω της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς κρίθηκε πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές και πειράματα. Ο Νορβηγός άφησε τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη που τον περίμενε στην πατρίδα του και παρέμεινε στη θέση του. Ωστόσο, τον ερχόμενο Ιούνιο, η Συμμαχία θα πρέπει εκτός απροόπτου να εκλέξει τον ή τη διάδοχό του, που θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο του 2023.
Όπως είναι φυσικό οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες τους έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται ποιο πρόσωπο είναι το κατάλληλο για να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ σε μία δύσκολη στιγμή για ολόκληρη την υφήλιο.
Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια ποια θα είναι μέχρι τότε η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας, ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως οι σχέσεις με τη Ρωσία θα παραμένουν τεταμένες. Ιδιαίτερα αν ο Πούτιν βρίσκεται ακόμα στην εξουσία, το ΝΑΤΟ θα έχει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις.
Το δίλημμα
Το μεγάλο ερώτημα εντός της Συμμαχίας είναι το αν θα επιλέξει για διάδοχο του Στόλτενμπεργκ ένα πρόσωπο με σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο ή αν θα πάει σε μία επιλογή περισσότερο διαλλακτική, που θα έχει και πιθανότητες συνεννόησης με τον Πούτιν.
Στη δεύτερη περίπτωση, το όνομα του Μάριο Ντράγκι που ήδη ακούγεται έντονα αποτελεί ασφαλώς φαβορί. Ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι ένας άνθρωπος με ξεκάθαρη πολιτική στάση, αλλά με χαμηλό προφίλ. Η ήρεμη δύναμη του Σούπερ Μάριο θεωρείται πως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Να είναι αυστηρός και αποφασιστικός, αλλά και να μπορεί να ασκήσει υψηλή διπλωματία, αν παραστεί ανάγκη.
Η Μελόνι, που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ιταλία τον συμβουλεύεται και σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ θέλει να του δείξει την εκτίμηση προς το πρόσωπό του, προτείνοντάς τον για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται επίσης να έχει αποφασίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ντράγκι, αν φυσικά και ο ίδιος αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση- πρόκληση.
Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα πουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί που έχουν μεγάλη δύναμη εντός του ΝΑΤΟ. Σε πρώτη φάση εμφανίζονται θετικοί απέναντι στον Ντράγκι, αλλά δεν έχουν "κλειδώσει" σε αυτή την επιλογή.
Ο λόγος είναι ότι θέλουν να δουν τις εξελίξεις στο μέτωπο και στο ποια στάση θα κρατήσει τελικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν σκληρύνει τη στάση του, τότε είναι πιθανό και το ΝΑΤΟ να πάει σε μία πιο... ακραία επιλογή.
Οι άλλες επιλογές
Υποψήφιοι από χώρες της ανατολικης Ευρώπης και των Βαλκανίων θεωρούνται καταλληλότεροι σε αυτή την περίπτωση.
Για παράδειγμα, η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας είναι μία από τις υποψήφιες. Γνωστή και ως "Σιδηρά Κυρία" της Βαλτικής μπορεί να κερδίσει πόντους, αν ο πόλεμος γενικευθεί.
Επίσης, το όνομα της Κάγια Κάλας, πρωθυπουργού της Εσθονίας, έχει επίσης πέσει στο τραπέζι.
Μία ακόμα γυναίκα υποψήφια για τη θέση, αλλά με λιγότερες πιθανότητες εκλογής είναι η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, πρώην πρόεδρος της Κροατίας από το 2015 έως το 2020 και προηγουμένως βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
H Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς θεωρείται ως μια πιο μετριοπαθής επιλογή, καθώς ως πρόεδρος της Κροατίας δεν είχε κακές σχέσεις με τη Ρωσία.
Μία πιθανή επιλογή είναι επίσης αυτή του Πολωνού, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός της Πολωνίας έχει διατελέσει και σε θεσμικό ρόλο, καθώς ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το νούμερο 2 σήμερα του ΝΑΤΟ, ο Ρουμάνος Μιρτσέα Γκεοάνα έχει επίσης φιλοδοξίες για τη θέση, όπως και ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.
Την... ονοματολογία, κλείνουν η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr