Οι δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης είναι ενδεικτικές. Αφήνουν βέβαια ανοιχτό ένα παράθυρο για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ωστόσο, οι αποφάσεις για κοινή αγορά αερίου και η αλλαγή της τιμής αναφοράς του εμπορεύματος παραπέμπεται για το... καλοκαίρι!
«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ αυτού του μέτρου», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στην Πράγα.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε γενική συμφωνία ως προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σίκελα.
Η συνάντηση των υπουργών στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο κ. Σίκελα. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές προμήθειες και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη όλης της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πιο σημαντικός και από τον ερχόμενο», σημείωσε.
Όλα αυτά δεν είναι φυσικά καθόλου ενθαρρυντικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου, όπου αναμενόταν να ληφθούν αποφάσεις. Υπάρχει, όμως, σοβαρός πια κίνδυνος να μην έχουν στα χέρια τους καμία σοβαρή πρόταση που θα μπορέσουν να συζητήσουν.
Μετά την άτυπη Σύνοδο της Πράγας την περασμένη εβδομάδα είχαν υπάρξει κάποιες ελπίδες τουλάχιστον για την αλλαγή της τιμής και για κοινή αγορά φυσικού αερίου, που όμως φαίνεται πως τελικά δεν πρόκειται να συμφωνηθούν άμεσα.
Συνεπώς, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προστατεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις δικές τους δυνάμεις, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Γεγονός που θα αναδείξει ασφαλώς και πάλι τη διαφορά Βορρά - Νότου, με τη Γερμανία να έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαθέσει 200 δισ. ευρώ, γεγονός που θυμίζουμε δίχασε τους ηγέτες της ΕΕ στην προηγούμενη Σύνοδο.
Σε κάθε περίπτωση, η σκυτάλη από τους υπουργούς Ενέργειας, περνάει στην Κομισιόν, η οποία και θα καταθέσει και τις προτάσεις της προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr