Σύμφωνα με το Ταμείο, τουλάχιστον 48 χώρες -που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κρίση- αντιμετωπίζουν μια αύξηση 9 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές τους για το 2022 και το 2023, λόγω της ανόδου των τιμών στις τιμές τροφίμων και λιπασμάτων.
«Μόνο για φέτος, εκτιμούμε ότι οι χώρες με υψηλή έκθεση χρειάζονται έως και 7 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Σημειώνεται πως 345 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους ελλείψεις σε τρόφιμα, σύμφωνα με το Ταμείο.
Ο πόλεμος επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση που αυξάνεται από το 2018, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και σοβαρότητας των κλιματικών σοκ και των περιφερειακών συγκρούσεων, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο ζήτησε ταχεία αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων οργανισμών, καθώς και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στις πληγείσες χώρες για την ενίσχυση των φτωχών. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ζήτησε επίσης την κατάργηση των απαγορεύσεων εξαγωγής τροφίμων και άλλων προστατευτικών μέτρων, επικαλούμενο έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι αυτά αντιπροσωπεύουν έως και το 9% της παγκόσμιας αύξησης της τιμής του σιταριού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr