Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα αναζητά και αφαιρεί τακτικά προφίλ ή ομάδες που πιστεύει ότι έχουν παραβιάσει την πολιτική της όσον αφορά στους πλαστούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με το CNCB, αυτή η τακτική έγινε σημείο ανάφλεξης στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν ότι ρωσικές ομάδες είχαν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν διχαστικές πολιτικές ρητορικές στις ΗΠΑ.
Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του CNBC, η Meta υπογράμμισε ότι από τον Μάιο, ένα δίκτυο με περισσότερες από εξήντα ιστοσελίδες που υποδύονται νόμιμους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, δημοσίευσαν πρωτότυπα άρθρα που επέκριναν την Ουκρανία και επιχειρηματολογούσαν κατά των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Μάλιστα, η ομάδα προωθούσε τα άρθρα και τα δημοσιευμένα βίντεο του YouTube σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Telegram, το Twitter και το Change.org, πρόσθεσε η εταιρεία, ενώ χαρακτήρισε αυτό το δίκτυο ως «τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη επιχείρηση ρωσικής προέλευσης που έχουμε διακόψει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία».
«Παρουσίαζε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό πολυπλοκότητας και ωμής βίας», υπογράμμισε η Meta, τονίζοντας πως οι σελίδες λειτουργούσαν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και οι αναρτήσεις τους περιστασιακά ενισχύονταν από σελίδες της ρωσικής πρεσβείας στο Facebook στην Ευρώπη και την Ασία.
Ωστόσο, η Meta τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς αυτούς εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν από το αυτοματοποιημένο σύστημά της πριν καν ξεκινήσει την έρευνά της.
Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ότι εξουδετέρωσε ένα «μικρό δίκτυο» που ξεκίνησε στην Κίνα και στόχευε τις ΗΠΑ, την Τσεχία και ορισμένα κινέζικα και γαλλόφωνα ακροατήρια σε άλλα μέρη. Η καμπάνια αυτού του δικτύου «περιλάμβανε τέσσερις σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστές και βραχύβιες προσπάθειες, από τις οποίες η καθεμία επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο κοινό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ του φθινοπώρου του 2021 και τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2022», ενημέρωσε η Meta.
Στις ΗΠΑ, η επιχείρηση με έδρα την Κίνα «στόχευσε ανθρώπους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος», υπογράμμισε η μητρική της Facebook, τονίζοντας πως ήταν το πρώτο κινεζικό δίκτυο που εξουδετερώθηκε, ενώ επικεντρωνόταν στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, είπε η εταιρεία, οι κινεζικές εκστρατείες επιρροής που είχε καταρρίψει συνήθως επικεντρώνονταν στην κριτική κατά των ΗΠΑ σε κοινό σε άλλες χώρες.
Από την άλλη, όπως τόνισε η Meta, η εκστρατεία του δικτύου στην Τσεχία προώθησε αντικυβερνητικές αφηγήσεις, με στόχο την υποστήριξη του κράτους στην Ουκρανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr