Μετά την σύσταση της Βουλής σε σώμα, σε δεκαπέντε ημέρες ο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, προφανώς, στην Τζόρτζια Μελόνι. Οι αυξημένες αρμοδιότητες του Ιταλού προέδρου του επιτρέπουν όμως να έχει λόγο στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης και να προβάλει, ενδεχομένως, βέτο επί ορισμένων ονομάτων. Συνέβη και με την πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε το 2018, με κάποιους ευρωσκεπτικιστές που ήθελαν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί ακόμη και τώρα η διάθεση για τυχόν ακραίες επιλογές. Η ίδια η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας άλλωστε, έχει τονίσει ότι για το τεράστιας σημασίας υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επιλέξει έναν τεχνοκράτη. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, αυτή της η θέση οφείλεται και στο ότι το κόμμα της, δεν διαθέτει πολλά έμπειρα στελέχη. Ίσως όμως να οφείλεται και στον φόβο, ότι σε περίπτωση που βασιστεί μόνο στους συνεργάτες της, ίσως έρθουν στην επιφάνεια κάποιες επικίνδυνες συμπάθειες του παρελθόντος προς ακραία καθεστώτα.
Σε ρόλο εγγυητή ο Σέρτζιο Ματαρέλα
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο Σέρτζιο Ματαρέλα καλείται να αναλάβει ρόλο εγγυητή. Με στόχο να μην εκτροχιαστεί η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας, να μην εφαρμοστεί μία ακραία πολιτική για το μεταναστευτικό και να μην κλονιστεί η παραδοσιακή συνεργασία με το Παρίσι και το Βερολίνο. Στο προεδρικό μέγαρο, το Κυρινάλιο, κατά τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να απουσιάσουν το στρες και πολλή δουλειά.
Θα πρέπει να δούμε, τέλος, αν η ιταλική συντηρητική παράταξη θα προσπαθήσει να προχωρήσει, όπως ανήγγειλε, σε συνταγματική μεταρρύθμιση με έγκριση ημιπροεδρικού συστήματος. Αν, όντως, τα καταφέρει, ο πρόεδρος Ματαρέλα θα μπορούσε να υποχρεωθεί ή «να ωθηθεί» σε παραίτηση. Αλλά το όλο αυτό θέμα δεν είναι άμεσης επικαιρότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr