Όπως επισημαίνει, η παγκόσμια οικονομία πληρώνει υψηλό τίμημα για τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 εξακολουθούν να παραμένουν, ο πόλεμος παρασύρει την ανάπτυξη και ασκεί πρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές, κυρίως για τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η παραγωγή μειώθηκε στις οικονομίες των G20. Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει για περισσότερο από το αναμενόμενο και σε πολλές οικονομίες, ο πληθωρισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.
Με τους πρόσφατους δείκτες να πηγαίνουν προς το χειρότερο, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει, σημειώνει.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι τα πραγματικά εισοδήματα μπορεί να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,8 τρισ. δολάρια σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν ένα χρόνο πριν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.
Υποβαθμίζει σε 2,2% την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ
Παρά την ώθηση της δραστηριότητας καθώς οι μολύνσεις COVID-19 μειώνονται παγκοσμίως, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει υποτονική το δεύτερο εξάμηνο του 2022, πριν επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023 σε ετήσια αύξηση μόλις 2,2%, από 3% που είχε προβλέψει νωρίτερα.
Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ από τον Δεκέμβριο του 2021, πριν την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να είναι τουλάχιστον 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερο το 2023.
Ένας βασικός παράγοντας που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η γενικευμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο υπέρβασης των στόχων για τον πληθωρισμό. Τα αυστηρά lockdown που σχετίζονται με την πολιτική μηδενικής Covid-19 της Κίνας έχουν επίσης επηρεάσει την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία. Οι διακοπές λειτουργίας και η αδυναμία της αγοράς ακινήτων επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Κίνας σε μόλις 3,2% το 2022.
Ζοφερό είναι το μέλλον και για την οικονομία της ευρωζώνης, με τη γερμανική οικονομία να πλήττεται περισσότερο και, σύμφωνα με την πρόσφατη αυτή έκθεση, να οδεύει προς ύφεση, καταγράφοντας συρρίκνωση 0,7%, αν και τον Ιούνιο η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 1,7%.
O πληθωρισμός εξαπλώνεται περισσότερο
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται πέρα από τα τρόφιμα και την ενέργεια σχεδόν παντού, με τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οικονομία να αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, μεταφορών και εργασίας. Οι ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις ήταν ήδη εμφανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα το 2022, και αυτό φαίνεται τώρα και στη ζώνη του ευρώ και σε μικρότερο βαθμό στην Ιαπωνία.
Περισσότερα από τα μισά στοιχεία του δείκτη τιμών εμφανίζουν πληθωρισμό άνω του 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωζώνη, αντικατοπτρίζοντας απότομη αύξηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και υπερδιπλασιάζοντας τους στόχους τους.
Οι αυστηρές συνθήκες της αγοράς εργασίας - με ποσοστά ανεργίας σε ή κοντά σε χαμηλά 20 ετών σε πολλές χώρες - ενισχύουν τους μισθούς και συμβάλλουν στον μετριασμό της απώλειας αγοραστικής δύναμης και ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό συμβάλλει επίσης στον πληθωρισμό ευρείας βάσης. Η αύξηση των μισθών έχει ενισχυθεί σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι ακόμη στην ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αλλά θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο
Με τις περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους ολοένα και περισσότερο, ο πληθωρισμός αναμένεται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, να κορυφωθεί το τρέχον τρίμηνο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες και να υποχωρήσει το τέταρτο τρίμηνο και καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 στις περισσότερες χώρες της G20. Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο ετήσιος πληθωρισμός το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας σχεδόν παντού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ξεκίνησαν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα, αναμένεται να δουν μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο από ό,τι η ευρωζώνη ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, με την πρόσφατη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους να διαπερνά την οικονομία και με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που αρχίζει αργότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει ψηλά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Η εικόνα του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών ποικίλλει ευρέως. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και σταθερός στην Κίνα, ενώ στη Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να υποχωρήσουν οι σημαντικές πιέσεις προς την επίτευξη των στόχων καθώς θα ισχύσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τα πολύ υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στην Τουρκία και την Αργεντινή αναμένεται να συνεχιστούν το 2023, αν και κάπως χαμηλότερα από το 2022.
Απαιτείται μείωση της ζήτησης και διαφοροποίηση της προσφοράς για να αποφευχθούν οι ελλείψεις ενέργειας
Ένας κίνδυνος για το Outlook είναι ότι οι μειώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύονται πολύ πιο ενοχλητικές από ό,τι περιμέναμε.
Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί σχεδόν στο 90% της χωρητικότητας. Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να μην υπάρχει επαρκής αποθήκευση αερίου για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση σε έναν τυπικό χειμώνα μπορεί να καλυφθεί χωρίς να εξαντληθεί η αποθήκευση σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά εάν οι πρόσθετες μη ρωσικές προμήθειες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πραγματοποιηθούν όπως αναμενόταν ή εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερη λόγω του κρύου χειμώνα.
Χωρίς επαρκή διαφοροποίηση της προσφοράς και τακτικές μειώσεις της ζήτησης, οι ελλείψεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, να πλήξουν την εμπιστοσύνη και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να απαιτήσουν προσωρινό περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις.
Συνολικά, αυτά τα σοκ θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά πάνω από 1¼ της εκατοστιαίας μονάδας το 2023, σε σχέση με το βασικό επίπεδο, και να αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά πάνω από 1½ ποσοστιαία μονάδα. Αυτό θα ωθούσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε ύφεση το 2023. Παγκοσμίως, ο πληθωρισμός ωθείται πάνω από ½ της εκατοστιαίας μονάδας το 2023, με την ανάπτυξη να μειώνεται λίγο λιγότερο από ½ ποσοστιαία μονάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr