Τόνισε δε ότι ίσως χρειαστεί η αύξηση να γίνει σε σημείο που να περιορίζει την ανάπτυξη, προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση και να καταπολεμήσει τον απαράδεκτα υψηλό πληθωρισμό.
«Αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε αρκετές από τις επόμενες συνεδριάσεις» του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.
«Αν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί να εκτροχιάσει τις προσδοκίες, τότε το επιτόκιο θα γίνει περιοριστικό» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της.
Πάντως, η Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει αναφορά στο εύρος των επικείμενων αυξήσεων, διευκρινίζοντας ότι «ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον θα καθορίζεται κάθε μήνα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την οικονομία».
«Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι η άνοδος των τιμών στην Ευρωζώνη «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν».
Προειδοποίησε, ακόμη, για τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να οδηγήσει σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών που θα εδραίωνε τον πληθωρισμό σε έναν φαύλο κύκλο που θα ήταν δύσκολο να σπάσει. Όπως πρόσθεσε, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξάνονται ραγδαία, ενώ η ευρωζώνη μετατοπίζεται από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε ένα εξαιρετικά υψηλού, κάτι που συνιστά κίνδυνο για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες.
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μιλήσει για παύση των αυξήσεων επιτοκίων μόλις η ΕΚΤ φτάσει στο λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο, που ούτε τονώνει ούτε περιστέλλει την ανάπτυξη. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές τραπεζιτών το τελευταίο διάστημα που υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν υψηλότερα.
Κινούμενη στα βήματα της Fed στις ΗΠΑ, η ΕΚΤ προχώρησε στην τελευταία συνεδρίασή της σε επιθετική αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, κάνοντας ένα ιστορικό «βήμα», καθώς πρόκειται για κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 9,1% και είναι υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2%, χωρίς να παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr