Όπως σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η 45χρονη Μελόνι είναι ικανή να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στην προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία.
Σε μια δεξαμενή μη ελκυστικών χαρακτήρων στα Δεξιά της ιταλικής πολιτικής σκηνής, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τη Μελόνι είναι ότι δεν είναι ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, του οποίου το άστρο έχει ξεθωριάσει.
Ευτυχώς για τις Βρυξέλλες -οι οποίες πρέπει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και επίσης να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας- η Μελόνι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Σαλβίνι υπέρ του Κρεμλίνου.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη Μελόνι, ιδιαίτερα καθώς σειρά ακροδεξιών κομμάτων κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της κεντροδεξιά συντηρητική, ωστόσο αρνήθηκε να αποκηρύξει τις ρίζες του κόμματός της. Η Μελόνι έχει ταχθεί κατά της LGBT κοινότητας και υπέρ των ναυτικών αποκλεισμών για να αποτραπεί η άφιξη μεταναστών στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική.
Στην προεκλογική εκστρατεία -και με πρωταρχικό μέλημα των πολιτών να είναι πλέον το κόστος ζωής και όχι το μεταναστευτικό- η Μελόνι παρουσίασε ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι, είχε αρνηθεί να ενταχθεί στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι.
Από την άλλη πλευρά δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία, σε μια εποχή κρίσιμη για την αξιοπιστία της Ιταλίας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Ντράγκι μπόρεσε να διαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης των 200 δισ. ευρώ της Ιταλίας, ωστόσο ακούγονται φωνές πως η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους από τους όρους.
Όπως επισημαίνουν οι FT, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να ξανασκεφτεί η 45χρονη πολιτικός. Σημειώνουν, δε, ότι η Μελόνι φαίνεται να κατανοεί ότι η όποια επιτυχία της συνδέεται με την οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας και έχει ταχθεί υπέρ της δημοσιονομικής ευθύνης, τουλάχιστον προς το παρόν. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών —ένας ρόλος που συχνά δίνεται σε τεχνοκράτη— καθώς και από την ενεργειακή κρίση.
Οι FT παρατηρούν ότι παρά την τεχνογνωσία του Ντράγκι, η Ιταλία δεν θα μπορούσε να κυβερνάται από τεχνοκράτες για πάντα. Σύμφωνα με τους FT, η Ε.Ε. θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την επικεφαλής του πρώτου κόμματους των εκλογών, παρά τις διαφορετικές της θέσεις. Το να σνομπάρουν οι Βρυξέλλες μια κυβέρνηση της Μελόνι, παρά τις αντιφιλελεύθερες απόψεις της, θα την ωθούσε μόνο στις πιο σκοτεινές γωνιές του εθνικισμού του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν.
Καταλήγοντας, οι FT σημειώνουν ότι θα μάθουμε σύντομα ποια είναι πραγματικά η Μελόνι. Οι Ιταλοί και οι Βρυξέλλες πρέπει να ελπίζουν ότι το σχετικά πιο μετριοπαθές προσωπείο της δεν θα πέσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr