«Στο μέλλον, η Γερμανία θα χρειαστεί ένα ευρύτερο φάσμα διαφορετικών πηγών ενέργειας, πιο στοχευμένη διαχείριση των διεθνών εμπορικών κινδύνων και υψηλότερες δαπάνες για εξοπλισμούς», γράφει σε άρθρο του για το ifo Schnelldienst Σεπτεμβρίου.
«Όλα αυτά θα επιβαρύνουν πολύ τα δημόσια οικονομικά και θα απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Για να ξεπεραστούν όλες αυτές οι προκλήσεις, απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στον τομέα των εξοπλισμών».
Η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει μέρος της παροχής φυσικού αερίου της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), λέει ο Fuest, κάτι που συνεπάγεται σημαντικό κόστος λόγω της επένδυσης στα λιμάνια. Το αν το πάγιο κόστος του φυσικού αερίου στη Γερμανία θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες μακροπρόθεσμα δεν είναι βέβαιο. Ωστόσο, η νέα υποδομή είναι ακριβή και ως αποτέλεσμα θα διακυβευτεί ο ενεργειακός εφοδιασμός, τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο μερικών ετών. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία όσον αφορά την προσέλκυση βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
Επιπλέον, λέει ο Fuest, η Γερμανία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον στην αποφυγή κρίσιμων οικονομικών εξαρτήσεων. Αυτό ισχύει κυρίως για τις εισαγωγές πρώτων υλών. Θα πρέπει να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου η προσφορά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη. Τα εταιρικά αντίμετρα κυμαίνονται από περισσότερους προμηθευτές έως περισσότερες αποθήκες και περισσότερη ανακύκλωση πρώτων υλών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι προφυλάξεις που λαμβάνονται σε επίπεδο μεμονωμένων εταιρειών θα οδηγήσουν στα καλύτερα αποτελέσματα από την άποψη της οικονομίας στο σύνολό της. Και ενώ η αποφυγή κρίσιμων εξαρτήσεων έχει κόστος, είναι καλύτερο από το να περιορίσουμε τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις ή να περιορίσουμε το εμπόριο σε δημοκρατίες δυτικού τύπου.
Στην περίπτωση των πρόσθετων αμυντικών δαπανών, ο Fuest σημειώνει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να τις χρηματοδοτήσει αρχικά μέσω νέου κρατικού δανεισμού. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αύξηση των φόρων ή τη μείωση των κρατικών δαπανών σε άλλους τομείς. Ο βαθμός στον οποίο τα συναφή βάρη θα απορροφηθούν από περικοπές ή αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών αφενός ή υψηλότερους φόρους αφετέρου θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαπραγματεύσεων τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr