Η ερώτηση, βέβαια, του έλληνα ευρωβουλευτή, αφορούσε, το αν και πώς συνεργάστηκε η Κομισιόν με την Ελλάδα, για να διαπιστωθεί η αλήθεια για τις δολοφονίες στην υπόθεση Marfin και επ’ αυτού η απάντηση της Επιτρόπου, κινήθηκε στα «κλασσικά πλαίσια».
-« Οι έρευνες σχετικά με ποινικές υποθέσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών».
Προχωρώντας, όμως, στην απάντηση της η Επίτροπος, δεν δίστασε ν’ αποκαλύψει ότι, στο τέλος του 2020, η Ελλάδα και η Ιταλία ξεκίνησαν μια «Συνεργασία βάσει έργου», με την υποστήριξη της Κομισιόν για διερεύνηση των προκλήσεων, που σχετίζονται με τον βίαιο αριστερό και αναρχικό εξτρεμισμό.
Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Σλοβενία, Αυστρία, Κάτω Χώρες και η Λιθουανία προσχώρησαν σε αυτό το σχέδιο καθώς και η Europol.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση από την κα Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (9.9.2022)
Οι έρευνες σχετικά με ποινικές υποθέσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, όπως τονίζεται στη Στρατηγική της Ένωσης για την Ασφάλεια της ΕΕ και στην ατζέντα της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες στην ΕΕ από όλους μορφές βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένου του βίαιου αριστερού και του αναρχικού εξτρεμισμού.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη διευκόλυνση των δράσεων για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί σε βίαιο εξτρεμισμό και τρομοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του 2020, η Ελλάδα και Η Ιταλία ξεκίνησε μια «Συνεργασία βάσει έργου» με την υποστήριξη της Επιτροπής για διερεύνηση τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον βίαιο αριστερό και αναρχικό εξτρεμισμό. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σλοβενία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Λιθουανία προσχώρησαν σε αυτό του έργου καθώς και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Επιβολή του Νόμου (Europol).
Ένας από τους στόχους αυτού του έργου ήταν ακριβώς η διερεύνηση ομοιοτήτων και διαφορών σχετικά με διάφορες μορφές εξτρεμιστικών ιδεολογιών με στόχο την εξεύρεση σχετικών απαντήσεων.
Το θέμα έχει διερευνηθεί περαιτέρω το 2021 και το 2022 φέρνοντας σε επαφή επαγγελματίες, πολιτική κατασκευαστές και ερευνητές στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που διεξάγει η «Ριζοσπαστικοποίηση Awareness Network Practitioners» και «Radicalisation Awareness Network Support Policy».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr