Πιο συγκεκριμένα, στα πρακτικά αναφέρεται ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός των μελών της κεντρικής τράπεζας, τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, όπως είχε προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος, Φίλιπ Λέιν.
Μάλιστα, η παραπάνω αύξηση κρίθηκε «δικαιολογημένη» λόγω της επιδείνωσης του πληθωρισμού από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ του Ιουνίου, ενώ η παραπάνω κίνηση θεωρήθηκε ότι παρέχει σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να δράσει προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή της.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε ότι μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις θα παρείχε μεγαλύτερη σαφήνεια στους συμμετέχοντες στην αγορά, εν μέσω εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, ενώ κρίθηκε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε διευκολυντική ακόμη και μετά από άνοδο 50 μ.β.
Κίνδυνοι ύφεσης
Ωστόσο, βάσει των κινδύνων ύφεσης που διαφαίνονται, στα πρακτικά υποστηρίχθηκε ότι μια αύξηση κατά 25 μ.β. ευθυγραμμίζεται περισσότερο με μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ θα ήταν συμβατή με την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα εφόσον εκλείψουν οι πρόσκαιρες αναταράξεις.
Επιπλέον, εκφράστηκε η ανησυχία ότι εάν η ΕΚΤ παρεκκλίνει από το προηγούμενο guidance που είχε δώσει θα αιφνιδίαζε τις αγορές και θα προσέθετε αβεβαιότητα.
Αναφορικά με τη μελλοντική δράση της ΕΚΤ, τόσο το Σεπτέμβριο όσο και περαιτέρω, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου, εκφράστηκε ευρύτατη υποστήριξη στην πρόταση του Φίλιπ Λέιν για μετάβαση σε μία προσέγγιση «συνεδρίαση με τη συνεδρίαση», που ουσιαστικά θα σήμαινε το τέλος του forward guidance.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr