Ο Επίτροπος αναγνωρίζει ότι, η επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ δεν διακυβεύεται αλλά υπογραμμίζει ότι, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υποστήριξης έκτακτης ανάγκης πού λήφθηκαν, δεν αρκούν για να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα ότι ο τομέας των τροφίμων θ’ αποκτήσει βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα!
Επικαλούμενος τον παγκόσμιο δείκτη τιμών, που δημοσίευσε τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής τονίζει ότι δείκτης διαμορφώθηκε στις 135,7 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι 134,1 τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης τροφοδοτήσει ανησυχίες σχετικά με το πού θα είναι οι τιμές το 2023.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων που δημοσιεύτηκε από τον FAO είναι ο δείκτης του ίδιου του οργανισμού και μετρά τις αλλαγές τιμών για ένα καλάθι τροφίμων που αποτελείται από δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέας, ζάχαρη και προϊόντα φυτικών ελαίων.
Σύμφωνα με τον FAO, η βασική αιτία αυτής της γενικής αύξησης των τιμών, και μια σημαντική ώθηση στον πληθωρισμό, ήταν η άνοδος των τιμών των φυτικών ελαίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,2% μόνο τον Ιανουάριο.
Ρωτούσε δε την Κομισιόν, σε ποιο βαθμό θα παρέμβει, για να διασφαλίσει ότι τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και τα προϊόντα κρέατος θα παραμείνουν προσιτά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου…
Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2022)
Η επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ δεν διακυβεύεται. Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για βασικά γεωργικά προϊόντα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών και των ζωικών προϊόντων.
Προσιτές τιμές τροφίμων για άτομα χαμηλού εισοδήματος είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν στο τρέχον πληθωριστικό πλαίσιο.
Στην ανακοίνωσή της για την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων , η Κομισιόν ανακοίνωσε σειρά μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την κινητοποίηση του αποθεματικού κρίσης για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών, προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες απαιτήσεις που σχετίζονται με πρόσθετες οικολογικές πληρωμές φέρνουν πρόσθετη γεωργική γη στην παραγωγή και αυξημένο επίπεδο προκαταβολών για άμεση πληρωμές και χρηματοδότηση αγροτικής ανάπτυξης. Η εν λόγω ανακοίνωση καθορίζει επίσης άλλα βραχυπρόθεσμα μέτρα που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού των τροφίμων για τους απόρους: κοινωνική πολιτική μέτρα, πόρους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Απόρους (ΤΕΒΑ) και μειωμένους Συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Κομισιόν επίσης ενέκρινε ένα νέο αυτοτελές Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης για μέτρα κρατικών ενισχύσεων προς υποστήριξη η οικονομία
Ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υποστήριξης έκτακτης ανάγκης είναι σημαντικά, δεν αντικαθιστούν την ανάγκη να επικεντρωθεί εκ νέου ο τομέας των τροφίμων μακροπρόθεσμα προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.
Χωρίς την απαραίτητη μετάβαση που ορίζεται στις Στρατηγικές Farm to Fork and Biodiversity Strategies, θα υπάρξουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο σύστημα τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια, στην ΕΕ και παγκοσμίως, θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr