Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της Gazprom να διακόψει ξανά πλήρως τη λειτουργία του Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου λειτούργησε ως καταλύτης για ένα νέο γύρο του εκτόξευσης των τιμών.
Η τιμή φυσικού αερίου «φλερτάρει» ήδη με τα 300 ευρώ, με τις τιμές να είναι σήμερα πάνω από τα 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον Ολλανδικό δείκτη TTF. Παράλληλα, οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη είναι ήδη στα ύψη.
Ήδη, πάντως, στο φόντο της σοβούσας απειλής για βαρύ ενεργειακό χειμώνα η Βουλγαρία, που καλύπτεται πλέον με LNG από την Ελλάδα μέσω Ρεβυθούσας καθώς έχει διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου από τον Απρίλιο, προέβη χθες σε αναδίπλωση και δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με την Gazprom για την ενεργειακή της τροφοδοσία.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Ρόσεν Χρίστοφ, δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export «για να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Παράλληλα και στην Αθήνα καταγράφεται έντονη φημολογία για προσπάθεια λείανσης των εντάσεων με τη Μόσχα καθώς και στην Ελλάδα οι προβλέψεις για τις τιμές είναι δυσοίωνες.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν στη Γερμανία, στα 700 ευρώ ανά MWh. Στη Γαλλία η τιμή χονδρικής έφθασε στα 611 ευρώ, στην Ιταλία στα 605, στην Ελβετία στα 643 και στην Πολωνία τα 500 ευρώ. «Η καταστροφή είναι ήδη εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο καθηγητής διεθνούς ενέργειας της Science Po στο Παρίσι, Τιερί Μπρος, τονίζοντας: «Πλέον, το μείζον ερώτημα είναι εάν και πότε θα ξυπνήσει η ευρωπαϊκή ηγεσία».
Προειδοποίηση, δε, απηύθυνε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, διαμηνύοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για “δέκα δύσκολους χειμώνες”
«Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τον Καναδά, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Πρέπει να περιμένουμε ότι ο Πούτιν θα μειώσει περαιτέρω τις ροές του φυσικού αερίου» πρόσθεσε με νόημα.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία, με βάση, το Bloomberg, θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταφέρει να αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών αγωγών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr