Για μέρες, η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την τοποθεσία, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 500 δυνάμεις στο σημείο και το χρησιμοποεί ως ασπίδα για επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δημιουργεί αυτή την κρίση για να προσπαθήσει να αναγκάσει την Ουκρανία και άλλες χώρες να συμμορφωθούν με τους όρους τους.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι τα στρατεύματά της, στην πραγματικότητα, προστατεύουν το εργοστάσιο.
Διεθνείς παρατηρητές παραδέχονται πως είναι δύσκολο να επαληθεύσουν ποια θέση είναι η πιο πραγματική, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Η εγκατάσταση βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις αρχές Μαρτίου, αν και οι Ουκρανοί τεχνικοί εξακολουθούν να τη λειτουργούν. Εργάζονται υπό πίεση, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κάποιοι έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και ξυλοκοπηθεί.
Οι εκκλήσεις να επιτραπεί η είσοδος διεθνών παρατηρητών στο σημείο έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ΟΗΕ λέει ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια επιθεώρηση από τον πυρηνικό φύλακα, αλλά και οι δύο χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τέτοια επίσκεψη. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται απίθανο.
Και φυσικά, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: Ακόμα και ένας «μικρός» πυρηνικός πόλεμος θα είναι αρκετός για να προκαλέσει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα έχουν ως συνέπεια την πρόκληση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και θανατηφόρας πείνας, πέρα από τους θανάτους από τις ίδιες τις εκρήξεις των πυρηνικών όπλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr